Sakinlerin anlaşamaması halinde mahkeme apartman yöneticisi atayabiliyor… "Kayyum" yöneticinin bina sakinleri için nasıl bir ek maliyeti var?

Apartman yönetici seçiminde kriz yaşandığında bir sakininin başvuruda bulunması halinde mahkeme kararıyla dışarıdan yönetici atanabiliyor. Ne var ki yargı yolluyla görevlendirilen yeni yöneticinin masrafı nedeniyle aidatlara ciddi zam gelebiliyor

Binalara yönetici seçilmesi süreçleri zaman zaman kat malikleri arasında soruna dönüşebiliyor / Fotoğraf: AA

Ankara Çankaya'da 22 daireli 5 katlı Gelibolu Apartmanı'nda yöneticinin istifa etmesi ve yenisinin seçilememesi nedeniyle mahkeme tarafından geçen hafta kayyum atandı.

Kayyum ataması, bir apartman sakininin, binaya yönetici seçilememesi üzerine mahkemeye başvurmasıyla başladı.

Başvurunun yapıldığı Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi, Uludağ Site Yönetimi isimli şirketi, Gelibolu Apartmanı'na 25 Kasım'da kayyum olarak atadı.

Sonraki süreçlerde kayyumla apartman sakinleri arasında başka sorunlar yaşansa bile bu olay az bilinen bir hakkı da hatırlattı.

Şehir hayatında binalara yönetici seçilmesi sırasında yaşanan sıkıntılar çok sık yaşanan sorunlar arasında.

Bina yöneticileri genellikle bir yıllığına seçiliyor ve yıl dönümünde yapılan kat malikleri kurulu toplantısında yeni yönetici belirleniyor.

Ancak aidatların toplanması, ekstra giderler, komşular arası diğer anlaşmazlıkların neden olduğu sorunlardan dolayı bina yöneticiliği, kimi zaman kızgın bir maşa gibi kimsenin eline almak istemediği bir göreve dönüşebiliyor.

Hal böyle olunca sorunlar kat be kat artıyor.

yankı.jpg
Yankı Büyüksezer / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Mahkeme kararıyla binaya yönetici atanabiliyor

Avukat Yankı Büyüksezer, "Kat Mülkiyet Kanunu"nun 34. maddesinin bu soruna bir çözüm getirdiği görüşünde. 

Büyüksezer, kanuna göre kat malikleri bina yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, kat maliklerinden birinin sulh hukuk mahkemesine başvurması durumunda yönetici atanabildiğini söyledi.

"Binaya mahkeme kararıyla bir yönetici atanır" diyen Büyüksezer, "Atamalar kimi yönetici atanabilmesi için binada en az sekiz ve daha fazla daire olması gerekiyor. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur" dedi.

Genellikle bina yönetim şirketlerine devrediliyor

Son yıllarda apartman ve site yönetimlerinin bu işler için özel kurulmuş şirketlere devredildiğini hatırlatan Büyüksezer, "Mahkemelerce atanmasına karar verilen yönetimler de genelde bu tip şirketlerden olmakta. Uygulamada, bu şirketleri davayı açan kat maliki bulmakta ve mahkemece uygunluk denetimi yapılan şirket yönetici olarak atanmaktadır" diye konuştu. 

Atanan yönetici, altı aydan önce değiştirilemiyor

Büyüksezer, bu noktadan sonra şuna dikkati çekti:

Ancak atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez. Haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebilir.

"Kat malikleri atanan firmalardan da memnun olmuyor"

"Bu sürecin bina sakinleri için ek bir maliyeti var mı?" sorusuna Büyüksezer, şu cevabı verdi:

Tabii ki bu işin bir şirkete devredilmesi, kat malikleri açısından ekstra bir mali külfet yaratmaktadır. Zira, bu şirkete aylık bir ödeme yapılacaktır. Bunun için aidatlara ciddi hatta yüzde 100'e varan zamlar yapılabiliyor. Genel kurulda seçilen yöneticiler kat maliklerinin aidatları ödememesi, birçok konuda yöneticiyi suçlaması sonucunda gelinen günümüz koşullarında kimse yönetici olmak istememektedir. Bunun sonucu olarak da bu yönetim firmaları ortaya çıkmıştır. Ama bu sefer kat malikleri bu firmalardan da memnun olmamaktadır. Kısaca kat malikleri hiçbir şeyden memnun olmamaktadır.

hürriyet.jpg
Ankara'da fotoğrafta görülen binaya mahkeme kararıyla yönetici atandı / Fotoğraf: Hürriyet

 

Büyüksezer'in oturduğu binaya da mahkeme yönetici atadı

Bu bilgileri veren Büyüksezer, kendi binalarında yaşanan sorun nedeniyle bir kat malikinin başvurmasıyla yönetici atandığını belirtti.

Büyüksezer, Ankara'daki olayda hemen yönetici atandığına dikkat çekerek, "Bazen bir iki yılı bulabiliyor. Bazen süreç uzun sürebiliyor. Bizim binaya iki senenin sonunda bir firma atandı. Geldiği gibi aidatlara yüzde 100 zam yapınca isyan çıktı" ifadelerini kullandı. 

Büyüksezer, buna karşın binalara yapılan atamalara "kayyum" denmesinin doğru olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Kanun doğrudan mahkemeye atama izni vermiş. Kayyum belli sürelidir, bir durumu vardır, o durum geçince kayyum gider. Yeni yönetim atanmasında bu yok aynen devam eder. Yeni yönetim seçilmezse sonsuza kadar devam edebilir." 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU