"Psikolojik sorunlarım var, tanıklığım dikkate alınmasın" diyen itirafçının suç duyurusuyla 25 yıllık avukata ceza verildi, Yargıtay kararı onarsa avukatlık yapamayacak

Avukat Efkan Bolaç'a, "kadrolu itirafçı" İsmet Özdemir'in suç duyurusuyla "terör örgütü propagandası yapma" suçundan 3 yıl hapis cezası verildi. Yargıtay aşamasındaki dosyadan onama kararı çıkarsa, Bolaç'ın avukatlık ruhsatı iptal edilecek

Fotoğraf: AA

Avukat Efkan Bolaç, "terör örgütü propagandası" yaptığı iddiasıyla 2017 yılında yargılandığı davada, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 2018'de karar çıktı ve dosya istinafa taşındı.

İstinaf mahkemesinin de 2019'da onadığı ceza, şu anda Yargıtay aşamasında. Yargıtay'daki kararın aleyhinde çıkması halinde Bolaç'ın avukatlık ruhsatı iptal edilecek. 

Edinilen bilgilere göre Bolaç'ın ceza almasına neden olan süreç ise şöyle gelişti:

Efkan Bolaç, 3 Nisan 2015'te Pelin Batu'nun Bugün TV'de hazırlayıp sunduğu "Yakın Tarihle Yüzleşme" programına katıldı.

Programda, 31 Mart 2015'te savcı Mehmet Selim Kiraz'ın Çağlayan Adliyesi'nde yasa dışı DHKP-C üyeleri tarafından rehin alınıp, kurtarma operasyonunda hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olay başta olmak Türkiye'nin gündemi tartışıldı. 
 

avukat efkan bolaç.jpg
Avukat Efkan Bolaç / Fotoğraf: Twitter


"Suç makinesi" itirafçının suç duyurusu...

Bolaç'ın programda kullandığı ifadeler, o tarihte ve halen "Ruhsatsız ateşli silahları ve mermileri satın alma, taşıma, bulundurma, yaralama, silahlı yağma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, basit yaralama" gibi suçlardan hükümlü olarak cezaevinde bulunan İsmet Özdemir tarafından ihbar edildi.

Savcı önce "Kovuşturmaya yer yok" dedi sonra iddianame hazırladı

Özdemir'in 6 Nisan 2015'te yaptığı suç duyurusuyla ilgili, 29 Kasım 2016'da Bolaç'ın programda kullandığı ifadelerin düşünce özgürlüğü kapsamında olduğuna değinilerek savcı Umut Tepe tarafından kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi.

Savcı Tepe, 29 Kasım 2016'da kendisinin verdiği kovuşturmaya yer olmadığı kararına rağmen, Bolaç hakkında 12 Ekim 2017 yılında "terör örgütü propagandası yapma" suçunu işlediği gerekçesiyle iddianame düzenledi.

Oysa, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 172. maddesinde, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilen bir dosyada, aynı fiilden dava açılamayacağı şu ifadelerle belirtiliyor:

"Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildikten sonra kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak yeni delil elde edilmedikçe ve bu hususta sulh ceza hâkimliğince bir karar verilmedikçe, aynı fiilden dolayı kamu davası açılamaz."

3 yıl hapis cezası

İddianamenin kabulünün ardından İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 13 Eylül 2018'de Bolaç'a terör örgütü propagandası yapmak suçundan 3 yıl hapis cezası verildi. Bolaç'a verilen cezada, 'sanığın pişmanlık göstermediği' gerekçesiyle indirime de gidilmedi.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Bolaç'a verdiği ceza, 2019 yılında İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından da onandı. 

İtirafçıdan Yargıtay'a: Psikolojik sorunlarım var, tanıklığımı dikkate almayın

Bolaç'ın ceza almasına neden olan suç duyurusunun sahibi olan İsmet Özdemir, 2008 yılından bu yana 150'ye yakın davada itirafçı olarak kayda geçmiş bir isim. Kendisini 'yardımcı istihbarat elemanı' olarak tanıtan İsmet Özdemir, başka bir davayla ilgili 1 Haziran 2020'de Yargıtay'a dilekçe gönderdi ve psikolojik sebeplerle tanıklığının dikkate alınmamasını istedi. 

2011'deki raporunu da Yargıtay'a sundu

Özdemir dilekçesinde, kendisine 2011 yılında konulan 'atipik psikoz' teşhisinin olduğu raporu da Yargıtay'a sundu. Raporda, "Yapılan gözlem görüşme bilgileri, uygulanan testler ve psikiyatri teşhisine bakılarak bu şahsın halisünasyonlar ve sanrılar yaşaması olasıdır" ifadeleri yer alıyor. 

Yargıtay cezayı onarsa 25 yıllık mesleğini yapamayacak

Sürecin sonunda, avukat Efkan Bolaç, çok sayıda suçtan hüküm giymiş, klinik raporuyla psikolojik rahatsızlığı kanıtlanmış İsmet Özdemir'in suç duyurusuyla, terör örgütü propagandası suçunu işlediği gerekçesiyle cezalandırıldı. Bolaç'a verilen ceza, devlete karşı işlenmiş suçlar kapsamına girdiği için Avukatlık Kanunu'nun 5. maddesine göre avukatlık ruhsatı iptal edilecek. 

3 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından da onanırsa, Bolaç'ın 25 yıllık avukatlık yaşamı, kendini önce 'yardımcı istihbarat elemanı' olarak tanıtan, sonra da "Psikolojik sorunlarım var, tanıklığım dikkate alınmamalı" diyen İsmet Özdemir'in suç duyurusuyla başlayan süreç nedeniyle sona erecek. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU