Tek bir ticari işlem bitcoin piyasasını nasıl altüst etti?

Kripto para uzmanı David Gerard, “Bitcoin değerinin organik olduğunu ve dalgalanmaların gerçek dünyadaki olayları izlediğini söyleyen biri, tam anlamıyla saçmalıyordur” dedi

Fotoğraf: The Independent

Bitcoin'deki son fiyat dalgalanmaları, onun gibi dengesiz ve değişken bir kripto para için bile sıradışı.

Nisan başında 4 bin dolar olan bitcoin değeri, mayıs ortasında 8 bin dolara yükseldi. Ancak son birkaç gündür 7 bin dolar civarında seyrediyor.

Kripto para uzmanları bu dalgalanmayı, ondan yararlanmaya çalışan kısa vadeli yatırımcılara değinerek açıklamaya çalıştı.

Oysa bitcoin'in değerini bir saatten az bir sürede 8 binden 7 bin dolara düşüren olay, bir işlemle açıklanabilir.

17 Mayıs Cuma sabahı, 40 milyon dolar değerindeki 5 bin bitcoinin Bitstamp borsasındaki satışı, sadece 20 dakikada, 10 milyar dolardan fazla bitcoinin piyasa kapitalizasyonunun silinmesine neden oldu.

Analistler, söz konusu satış işleminin devasa etkisinin, yeni doğmuş bu piyasa için hala geçerli olan temel sorunları gösterdiğini söylüyor.

 

 

Kripto para yazarı David Gerard, bir blogda yazdığı değerlendirmede, “Bitcoin değeri, ‘balinalar’ (en büyük yatırımcılar) için daha küçük oyuncuları ezecekleri bir oyundur. Değerdeki kısa veya uzun vadeli değişimler, fiyatları manipüle eden birileri tarafından körüklenir” dedi.

Gerard, kripto para piyasasının “içeriden bilgilendirmeyle” yürüyen bir ticaret olduğunu ve “balinaların” bu şekilde yıllardır dolap çevirdiğini iddia etti.

Bitcoin'in sınırsız ve yarı anonim doğası, bu tarz manipülasyonları kontrol etmeyi zorlaştırıyor. Ayrıca diğer piyasalardaki düzenlemelerin burada yapılamaması, bir avuç kötü niyetli oyuncunun bundan finansal kazanç sağlayabileceği anlamına geliyor.

 

bitcoin-price-latest.jpg
Bitcoin geçen hafta boyunca sert fiyat dalgalanmaları yaşadı. Kripto paranın, 7 bin doların altına düşmeden önce, 8 bin doları aştığı görüldü / Görsel: CoinMarketCap

 

Bitstamp borsası, olaydan birkaç saat sonra söz konusu işlemle ilgili soruşturma başlattı. Soruşturmaya dair çok az detay verildi:

“Büyük çaplı dalgalanmalara neden olan her işlemi yakından inceliyoruz. Bu olay için de inceleme başlattık.”

Diğer kripto para uzmanları ise, bu tür dalgalanmaların, hem yatırım varlığı hem de para birimi olarak bitcoinin temel değerlerine gölge düşürmemesi gerektiğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kripto para firması NextHash’in kurucusu Ana Bencic, son düşüşe rağmen bitcoin değerinin uzun vadede atmaya devam edeceğini düşünüyor.

The Independent’a konuşan Bencic, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Bitcoin fiyatının yakında toparlanacağına eminim. Kullanım kolaylığı, şeffaflığı ve karşılığını hızla verme potansiyeli, kripto para yatırımını çok cazip kılıyor.”

Öte yandan Gerard’a göre, benzer piyasa manipülasyonlarının yeniden yaşanması sadece an meselesi.

Kripto para piyasasının yapısının “korkunç” olduğunu söyleyen Gerard, söz konusu blog yazısında sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bitcoin değerinin organik olduğunu ve dalgalanmaların gerçek dünyadaki olayları izlediğini söyleyen biri, tam anlamıyla saçmalıyordur."

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU