Hinduizm korkusu galip geldi: Alabama'da yoga yasağına devam

Alabama'daki okullarda uygulanan yoga yasağını kaldırmayı öngören tasarı ("namaste" selamlaşması ve ilahilerine yönelik yasak yine de devam edecekti), oylamanın berabere sonuçlanmasının ardından yeni bir deneme için yeniden gündeme getirilecek

Muhafazakar gruplar, Alabama devlet okullarında yoga yasağının kaldırılmasına karşı çıkıyor (Reuters)

Alabama devlet okullarındaki yoga yasağının, muhafazakar grupların kısıtlamaları kaldıracak yasa tasarısına itiraz etmesi üzerine bir süre daha yürürlükte kalması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çarşamba günü yapılan halka açık bir oturumda, iki muhafazakar grubun temsilcileri tasarının Hinduizmin veya rehberli meditasyon uygulamalarının teşvik edilmesine yol açacağından kaygı duyduklarını belirtti. Tasarı Alabama Senatosu Adalet Komitesi'nden geçmedi.

Yasağın kaldırılması için 2019'dan beri çaba gösteren Demokrat Opelika Temsilcisi Jeremy Gray, tasarıyı destekliyordu. Gray, "Bu tamamen yoga yaparsanız Hindu olursunuz düşüncesi. 10 yıldır yoga yapıyorum ve kiliseye gidiyorum, gayet de Hristiyanım" dedi.

Tasarı için yapılan oylama eşitlikle sona erdi. İki üye oylamaya katılmazken, komite başkanı daha çok üyenin yer aldığı bir oturumda yeni bir deneme için tasarıyı tekrar gündeme alacağını belirtti.

Alabama Eğitim Kurulu, 1993'teki oylamayla okul personelinin "hipnotik durumları tetikleyen, güdümlenmiş görsellik, meditasyon veya yoga içeren tüm teknikleri kullanmasını" yasaklamıştı.

Gray'in yasa tasarısı okullara yogayı seçmeli aktivite olarak sunma imkanı tanıyacaktı. NBC News'in haberine göre, tasarıda "tüm yoga eğitimlerinin sadece duruşlar, egzersizler ve germe teknikleriyle sınırlı olacağı" ve tüm tekniklerin "sadece İngilizce tanımlayıcı isimlere sahip olacağı" belirtiliyor.

Önerilen yasa teklifinde ilahiler, mantralar ve "namaste" selamlarının yasak olacağı ifade ediliyor.

Tasarıya çarşamba günü düzenlenen kamuya açık oturumda itirazlar geldi.

Alabama Eagle Forum direktörü Becky Gerritson, komiteye yoganın Hindu dininin çok büyük bir parçası olduğunu ve öğrencilerin halihazırda okullarda gerilme hareketleri yapabilmesi sebebiyle tasarıya ihtiyaç duyulmadığını söyledi.

Associated Press, Gerritson'ın "Bu tasarı kabul edilirse, eğitmenler anaokulu çağındaki kadar küçük öğrencilerin sınıflarına girip bu çocuklara manevi bir egzersiz olan güdümlenmiş görsellik sunabilecek ve bu ebeveynlerin görüş alanı dışında olacak. Biz sadece bunun uygun olmadığına inanıyoruz" dediğini aktardı.

Demokrat Temsilci Gray, yasağı tesadüfen öğrendi. 2019'da bir devlet lisesini ziyareti sırasında öğretmenler Gray'e öğrencileri için yoga egzersizleri düzenleyemediklerini ifade etti. Gray, "Yoganın yasaklandığını bu şekilde öğrendim" dedi.

Yasağı geçersiz kılacak tasarı eyaletteki Temsilciler Meclisi'nden geçen ay geçmişti. Gray, tasarının gelecek hafta komiteye tekrar getirilmesini beklediğini söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU