İtalya ile Rusya arasında casusluk krizi: İtalyan donanmasında görevli bir subay gözaltına alındı

İtalyan basını olayı "Soğuk Savaş'tan bu yana ilişkilerde yaşanan en ciddi hadise" olarak değerlendirdi

Fotoğraf: Reuters

İtalya'da para karşılığı bazı gizli bilgileri Rusya'ya sızdırdığı gerekçesiyle İtalyan donanmasında görevli bir subayın gözaltına alındığı bildirildi.

İtalyan basınında çıkan haberlerde, Roma Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, İtalyan gizli servisinin teknik takibi ve İtalyan jandarmasının dün akşam Roma'da yaptığı operasyonla bir İtalyan subay ile Rusya'nın Roma Büyükelçiliği'nde görevli bir askerin gizli görüşmeleri sırasında yakalandığı belirtildi.  

İtalyan subayın, Rus askeri yetkiliye para karşılığında bazı gizli belge ve bilgileri aktardığı sırada suçüstü yakalandığı, her iki isimin de casusluk ve devlet güvenliğiyle ilgili suçlamalarla karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberlerde İtalyan donanmasında gemi komutanlığı da yapmış olan İtalyan subayın gözaltına alındığı, Rus askeri yetkilinin ise diplomatik statüsünün incelendiği kaydedildi.

Gelişmeler üzerine İtalya Dışişleri Bakanlığı açıklama yaparak, Bakanlık Müsteşarı Elisabetta Belloni'nin Rusya’nın Roma Büyükelçisi Sergey Razov’u bakanlığa çağırdığını bildirdi.

İtalya Dışişleri Bakanı Di Maio Facebook ve Twitter hesabından kısa bir açıklama yaptı.

Rus yetkililer için sınırdışı kararı

Di Maio, "İtalya'daki Rus Büyükelçisinin Bakanlığa çağrılması vesilesiyle İtalyan hükümetinin sert protestosunu ve bu çok ciddi hadiseye karışan 2 Rus yetkilinin derhal sınırdışı edileceğini bildirdik. İstihbarat birimlerimize ve ülkemizin güvenliği için her gün çalışan devletimizin tüm unsurlarına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Rusya'dan açıklama

Bu arada, Rusya'nın Roma Büyükelçiliğinden konuya ilişkin yapılan ilk açıklamada da Büyükelçilik Askeri Ataşeliğinde görevli bir memurun 30 Mart akşamı İtalyan güvenlik güçlerince durdurulduğu teyit edilirken, "Olay araştırılıyor. Şimdilik olayın içeriğine dair yorum yapmayı uygun bulmuyoruz. Her halükarda yaşananların Rusya ile İtalya arasındaki ikili ilişkileri etkilemeyeceğini umuyoruz" ifadeleri yer aldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise sınırdışı kararını "üzüntüyle" karşıladıklarını, mütekabiliyet esasına göre atılacak adımların duyurulacağını bildirdi.  

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Son derece olumlu ikili ilişkilerimizin korunacağını umuyoruz" dedi

"NATO belgeleri de olabilir"

İtalyan basınında çıkan son haberlerde de İtalyan subay ile Rus yetkili arasındaki görüşmede, gizli belge transferinin 5 bin avro karşılığında yapılacağı, söz konusu belgelerde NATO ile ilgili gizli bilgilerin de olabileceği iddia edildi.

İtalyan basını, sözkonusu olayın Soğuk Savaş'tan bu yana ilişkilerde yaşanan en ciddi hadise olduğunu yazdı.

 

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU