Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, verilen cezaları az bularak Şule Çet davası kararının bozulmasını istedi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, “suça yardım eden” sıfatıyla cezalandırılan Berk Akand'ın da asli fail olarak cezalandırılması ve sanıklara uygulanan indirimin yersiz olduğu yönünde görüş bildirerek, kararın bozulmasını talep etti

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet'in ölümüne ilişkin 2 sanığa verilen 12 yıl 6 ay ve 18 yıl 9 ay hapis cezalarını hukuka uygun bulmuştu/ Fotoğraf: AA

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Şule Çet'in bir plazanın 20. katından şüpheli şekilde düşerek, ölmesiyle ilgili sanıklara verilen cezanın bozulması talebiyle tebliğname düzenledi.

Başsavcılık, 'yardım' suçundan cezalandırılan Akand'ın da asli fail olarak cezalandırılması, uygulanan indirimin yersiz olduğu yönünde görüş bildirerek kararın bozulmasını talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet'in, 29 Mayıs 2018 tarihinde bir plazanın 20'nci katından düşerek yaşamını yitirmesiyle ilgili 31. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava geçen 4 Aralık'ta sonuçlandı.

Mahkeme, 34 yaşındaki sanık Çağatay Aksu'ya 'bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla cinayet' suçundan önce ağırlatılmış müebbet cezası verdi.Ceza, indirim hükümleri uygulanarak müebbet hapse çevrildi.

Sanık Aksu'ya ayrıca 'nitelikli cinsel saldırı' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından da 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Sanık Berk Akand'a ise 'cinayete yardım'dan 12 yıl 6 ay, 'cinsel saldırıya yardım'dan 5 yıl, 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan 1 yıl 3 ay olmak üzere toplam 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Taraflar karara itiraz etti, Yargıtay duruşmalı inceleme talep etti

Tarafların itirazı sonucu Yargıtay'a taşınan dosyanın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı incelenmesi tamamlandı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi'ne dosyanın duruşmalı yapılması talebiyle gönderilen tebliğnamede, sanık ve avukatları ile Şule Çet'in yakınlarının karara itiraz gerekçelerine yer verildi. Tebliğnamede, Adli Tıp Kurumu ve hastane raporlarına da yer verilerek, Şule Çet’in intihara yatkın bir yapıda olduğu yönündeki iddiaların havada kaldığı belirtildi.

Çet ailesinin vekili Avukat Umur Karatepe, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı tebliğnameyi sosyal medya hesabından paylaşı.

“Karar ve irade birliği içinde hareket ettiler”

Tebliğnamede, tüm deliller ışığında sanık Çağatay Aksu’n, ilişkiye girmek istediği Şule Çet'e cinsel saldırıda bulunduğu, sonrasında Çet’in şiddetli tepki göstermesi üzerine cinsel saldırı suçunun ortaya çıkmaması için öldürülerek veya baygın ya da kendinden geçmiş halde pencereden atılarak hayatına son verildiği değerlendirildi.

Tebliğnamede, sanık Berk Akand'ın, bütün bunlar olurken hiçbir şeyden haberi olmamasının mümkün olmadığı aktarıldı. Sanıkların ölen Şule'nin direncini manevi olarak ve fiilen birlikte kırdıkları, karar ve irade birliği ile dayanışmalı hareket ederek, eylem üzerinde birlikte hakimiyet sağladıklarının kabulünde zorunluluk bulunması karşısında, sanık Berk Akand'ın diğer sanık Çağatay Aksu ile birlikte işlediği, 'cinsel saldırı suçunu gizlemek ve delillerini ortadan kaldırmak amacıyla kasten öldürme' suçundan TCK'nın 82/1-h ve 37. maddeleri uyarınca fail olarak cezalandırılması gerektiği vurgulandı.

“Sanıklara eksik cezaya hükmedilmesi hukuka aykırı”

Tebliğnamede, iki sanığa verilen cezada indirim uygulanmasına ilişkin, Yargıtay içtihatlarına atıf yapılarak, "Hak etmedikleri halde ve gerekçede kanun maddesindeki ifadenin tekrarı ile yetinilerek takdiri indirim uygulanmasına karar verilmek suretiyle sanıklara eksik cezaya hükmedilmesi hususları yasa ve hukuka aykırı olduğundan hükümlerin bozulması talep ve tebliğ olunur" denildi.

Sanık Çağatay Aksu'nun, 'cinsel saldırı suçunu gizlemek amacıyla kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, sanık Berk Akand'ın da asli fail olarak bu suçlamayla cezalandırılması gerektiği belirtildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi, Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nce duruşmalı incelenecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU