Amerikalıların çoğu Biden'ı aşı dağıtımı konusunda destekliyor, Meksika sınırı meselesinde desteklemiyor

Yapılan son ankete göre aşı dağıtımı konusu dışında hâlâ güçlü bir partizan bölünme var

Joe Biden geçen hafta ikinci başkanlık dönemi için aday olmayı düşündüğünü söylemişti (AFP)

Yapılan son ankete göre Amerikalıların yaklaşık yüzde 75'i Joe Biden'ın pandemiyle mücadele şeklini ve Kovid-19 aşısı uygulamalarını onaylıyor.

Başkan şimdiden yönetiminin ilk 100 gününde halka 100 milyon doz aşı ulaştırma sözünü yerine getirdi ve bu hedefi 200 milyon doza çıkardı.

Fakat ABC News/Ipsos'un yaptığı anket halkın neredeyse yüzde 60'ının Biden yönetiminin güneydeki Meksika sınırındaki göçmen ve refakatsiz çocuk sorununu ele alış şeklini onaylamadığını da gösteriyor.

Biden'ın ankette yer alan konuları nasıl ele aldığına dair derin bir partizan bölünme var. Konu başlıklarının hepsinde Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında en az 40 puanlık bir onay uçurumu mevcut.

Dahası Amerikalılar, başkan ülkeyi daha çok bölüyor mu yoksa birleştiriyor mu sorusunda da eşit derecede bölünmüş durumda, gerçi yüzde 40'lık çoğunluk Biden'ın ikisini de yapmadığını dile getiriyor.

Genel olarak Biden pandemiyi ve ekonomik toparlanmayı idare şeklinden ötürü övgü topluyor fakat katılımcıların çoğu başkanın silahlı şiddet ve sınır krizi konusundaki performansını onaylamıyor.

Biden en yüksek puanlarını Kovid aşılarının dağıtımı (yüzde 75) ve virüsle mücadelede (yüzde 72) alıyor. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 60'ı Biden'ın ülkenin ekonomik toparlanmasını idare ediş tarzını da onaylıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hem silahlı şiddet hem de sınır konusunda yüzde 57’lik kısım başkanın bu sorunlara yaklaşımını onaylamıyor.

Amerikalıların çoğu, yani yüzde 54'ü ABD-Meksika sınırında göçmenler ve refakatsiz çocuklarla ilgili durumu bir kriz olarak görüyor.

Yüzde 42'si bu durumu kriz değil ama ciddi bir sorun diye nitelendirirken yüzde 4'lük bir kesim bunun ciddi bir sorun olmadığını söylüyor.

Biden sadece tek bir konuda iki partinin de desteğini alıyor: Demokratlardan yüzde 92, bağımsızlardan yüzde 77 ve Cumhuriyetçilerden yüzde 53 oranında onayla koronavirüs aşılarının dağıtımı.

Demokratlar pandemiyle mücadele ve ekonomik toparlanma konularında başkana çok yüksek puanlar (sırasıyla yüzde 96 ve yüzde 89) verirken söz konusu silah şiddeti ve sınır konusu olunca, yüzde 60'ların başlarına düşen onay oranlarıyla başkanı daha az takdir ediyor.

Geçen haftalarda yaşanan bir dizi kitlesel silahlı saldırının ardından üçte ikilik sağlam bir çoğunluk silah şiddetini engellemenin silah sahibi olma hakkını korumaktan daha öncelikli olması gerektiğini dile getiriyor.

Anket her yaştan, eğitim düzeyinden, ırksal veya etnik kökenden ve ülkenin her bölgesinden Amerikalılar arasında bu konuda geniş çapta bir mutabakat olduğunu ortaya koyuyor.

Bununla birlikte üç Cumhuriyetçiden biri (yüzde 36) yeni yasalar çıkarılmasını öncelik olarak görürken yüzde 64'ü yüksek çeşitlilikte silahlara sahip olma hakkını korumanın daha önemli olduğunu söylüyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU