İYİ Parti'den kanun teklifi: İstiklal Marşı Andımız'ın alternatifi olamaz

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, 'Andımız'ın bundan böyle “İlköğretim Okullarında Öğrenci Andı Okunması Hakkında” verdiği kanun teklifi için tüm partilerden destek istedi

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmî ve özel ilköğretim kurumlarında Öğrenci Andı’nın yeniden söylenmesi için kanun teklifi verdi / Fotoğraf: Twitter

 İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmî ve özel ilköğretim kurumlarında Öğrenci Andı’nın yeniden söylenmesi için Meclis'e kanun teklifi verdi.           

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TBMM'de konuyla ilgili açıklama yapan Nuhoğlu "Doksan seneye yakındır yönetmelikle okutulan “Andımız”ın, bundan böyle “İlköğretim Okullarında Öğrenci Andı Okunması Hakkında Kanun Teklifi”nin kanunlaşarak kalıcı olmasını arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

“Bu yemin, pedagojik formasyon ilkelerine aykırı bir durum içermemektedir”

Andımızın iptal gerekçesi olarak; Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin göstergesi sayılan demokratikleşmenin gereği olduğu, pedagojik olarak ilköğretim çağındaki çocuklar için uygun olmadığı ve bu nevi yeminlerin demokratik toplumlarda söz konusu olamayacağının savunulduğunu kaydeden Nuhoğlu, “Bu yemin, pedagojik formasyon ilkelerine aykırı bir durum içermemektedir. Kaldırılmasında da herhangi bir kamu yararı yoktur. Atatürk’ün ilkelerine, Anayasaya ve Kanunlara ters düşmemektedir. Bu gerekçe, hukuk nezdinde hiçbir bilimsel temele dayanmamaktadır. Tamamen siyasi bir görüşün tezahürüdür” dedi.

“"Etnisite" ve "millet" bambaşka mefhumları ifade eden kelimelerdir”

Kanun teklifi ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel ilköğretim kurumlarında, Öğrenci Andı’nın söylenmesinin kanun seviyesinde düzenlenmesinin amaçlandığını belirten İYİ Parti’li Nuhoğlu, “"Etnisite" ve "millet" bambaşka mefhumları ifade eden kelimelerdir” dedi.

Nuhoğlu, “Devletin en temel vazifesi adaleti tesis etmektir. Devlet, hukuk demektir. Hukuk, etnisiteye, dine, dile, cinsiyete göre farklı olamaz, lehte ya da aleyhte farklı bir uygulama düşünülemez. Kendisine "Türk" diyen insanları, zorla Türklük dairesinin dışında tutmak, mahzurlu olmanın yanında düpedüz ırkçılıktır. Türk Milliyetçiliğinin asla etnisite temelli bir siyaset gütmediğini hatırlatmak isterim. Biz, tarihin çok erken devirlerinde, etnisitenin ötesine uzanarak feodal Avrupa'nın uzun yıllar tecrübe edemeyeceği bir merhaleyi aşmış, bununla gurur duyabilecek bir milletiz. Millet olma hâli, bir medeniyet merhalesidir, medeni olmanın bir şartıdır” diye konuştu.

“"Tek bayrak" Türk Bayrağı’dır. "Tek devlet" Türk Devletidir. "Tek vatan" Türk Vatanıdır. “Tek millet” Türk Milletidir”

"Bizim tek Andımız, İstiklal Marşı'mızdır; bundan tavizimiz yok" ifadesinin doğru bir ifade olmadığını belirten Nuhoğlu, “Bazı siyasetçiler için söylüyorum, "Tek bayrak" Türk Bayrağı’dır. "Tek devlet" Türk Devletidir. "Tek vatan" Türk Vatanıdır. “Tek millet” Türk Milletidir. Türk Milletini sevmek, gelişip yükselmesini istemek de Türk Milliyetçiliğidir; ırkçılıkla, kavmiyetçilikle kesinlikle karıştırmamak gerekir. “And" ile "Marş", işte bu tarifte yerini buluyor. İstiklal Marşı'mız, bizim Türk Milleti olarak milletimizi simgelemek için düzenlenmiş bir müzik parçasıdır, bizim Andımız değildir” dedi.

“Konuya duyarlı tüm milletvekillerinin desteğini bekliyoruz”

“İstiklal Marşına taraftar olup Andımıza karşı çıkmak ve “İstiklal Marşı bize yeter” demek çelişkili bir durumdur” diyen Nuhoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“İstiklal Marşı Andımızın alternatifi olamaz. İkisi birlikte varlığını sürdürmelidir. Andımızı okuyarak yetişen nesiller olmazsa İstiklal Marşına sahip çıkan, saygı duyan ve söyleyen nesiller de olmaz. Bu kanun teklifi bir siyasi partiye ait değildir. Açıkladığımız gerekçede de ifade edildiği gibi bütün siyasi partilerimizde yer alan, konuya duyarlı milletvekillerinin ortak arzusu niteliğindedir. O bakımdan hepsinin desteğini bekliyoruz”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU