ABD'nin en eski gazetecilik örgütünden Biden'a göçmen tepkisi: Sözünü tutmuyor

"Gazetecilerin kamuoyunu yaşananlar konusunda bilgilendirmek üzere bölgeye serbestçe erişmesi çok önemli"

ABD Sınır Devriyesi, 17 Mart'ta Meksika sınırından geçen yaklaşık 70 göçmenle ilgili işlem yapıyor (Reuters)

ABD'nin en eski gazetecilik örgütü Profesyonel Gazeteciler Birliği (SPJ), gazetecilerin göçmenlerin tutulduğu ABD-Meksika sınırına girişine izin vermeyen ABD Başkanı Joe Biden'ı şeffaflıkla ilgili verdiği sözleri yerine getirmemekle eleştirdi.

SPJ yayımladığı açıklamada, "Ebeveynleri olmayan küçük yaştakiler ve ailelerinden kopartılmış çocuklar dahil çok sayıda insanın sınıra akın ettiği bir dönemde, gazetecilerin kamuoyunu orada yaşananlar konusunda bilgilendirmek üzere bölgeye serbestçe erişmesi çok önemli" denildi. Açıklamada, son üç başkan döneminde gazetecilerin sınırda faaliyet yürütmesine izin verdiği kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SPJ Başkanı Matthew T. Hall, "Biden, selefine kıyasla göçmenlere daha insancıl bir yaklaşım ve şeffaflık sözü vermişti. Şimdi gazetecilerin sınırda giderek büyüyen insani krizi gözlemlemek ve değerlendirmek üzere bölgeye girişine izin verilmemesi, verdiği iki sözü de yerine getiremediğini gösteriyor" dedi. SPJ, İç Güvenlik Bakanlığı'na sınıra erişime izin verilmesi çağrısında bulundu.

Biden yönetimi, Kovid-19 önlemleri ve mahremiyetle ilgili edişeler nedeniyle gazetecilerin sınır bölgesindeki faaliyetlerinin askıya alındığını bildirmişti.

Selefi Donald Trump'ın göçmen karşıtı politikalarını tersine çevirmeye yönelik kararnamelere imza atan Biden, sınıra göçmen akışının hızla artması üzerine geçen hafta "Buraya gelmeyin" demişti. Sınırda tutulan göçmenlerin son derece sağlıksız koşullarda tutulduğu yönündeki haberler de "Biden sınıfta kaldı" yorumlarına neden olmuştu.


Independent Türkçe, RT, The Hill

Derleyen: Merve Arkan

DAHA FAZLA HABER OKU