Erdoğan'dan vatandaşlara çağrı: Evlerindeki döviz ve altını, finans araçlarına yatırmalarını ve ekonomiye kazandırmalarını istiyorum

Partisinin büyük kongresinde konuşan Erdoğan, ekonomi, dış politika, yeni anayasa ve ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fotoğraf: AA

Ankara Spor Salonu'nun da gerçekleşen AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi, saat 10:00'da başladı.

Kongre dolayısıyla partililer, sabahın erken saatlerinden itibaren salonun önünde toplandı. Salon çevresi, bariyerlerle araç ve yaya trafiğine kapatıldı.

Salona giremeyen partililerin de kongreyi takip edebilmeleri için dışarıya dev ekranlar kuruldu. Kongre salonunda delegeler, engelliler, gazeteciler ve köşe yazarları için ayrı platformlar yer aldı.

Partiden, büyük kongre için 11 siyasi partiye davetiye gönderildi. Kongrenin sloganı "Türkiye için güven ve istikrar" olarak belirlendi.

Erdoğan dışarıda bekleyen partililere seslendi

Kongre alanına gelen Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, girişte bekleyen partililere seslendi.

Erdoğan sözlerine, "Sizleri böyle anlamlı bir buluşmada, özellikle de kar yağışının tüm mikropları temizlediği bir buluşmada en kalbi duygularla selamlıyorum" diyerek başladı.

AK Parti'nin 1 milyondan fazla genç ve 5 milyonu aşkın kadın üyesiyle dünyada örneği olmayan bir parti olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Tüzük sayısı ile MKYK üye sayısı 75 e çıkacak. Yeni bir kadro ile yola devam ediyoruz. Yedekler de 35 üye birlikte çalışacaklar. Asıl üyeler gibi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Türkiye’yi önce 2023 hedeflerine, ardından da 2053 vizyonuna inşallah bu ittifakla kavuşturacağız"

Kongre salonunda gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, hazırlanan video gösteriminden sonra katılımcılara seslendi.

81 ilden gelen partilere teşekkürkerini ileten Erdoğan, "Sizlerin şahsında kalbi millet ve memleket sevdasıyla çarpan, erkeğiyle kadınıyla, genciyle yaşlısıyla tüm vatandaşlarımızı selamlıyorum. Sizlerin şahsında, bu halkın refahı, bu ülkenin kalkınması, bu devletin büyümesi için gecesini gündüzüne katan herkesi selamlıyorum" dedi.

Cumhur İttifakı vurgu yapan Erdoğan şunları kaydetti:

İşte bu anlayışla, "niyet hayr, akıbet hayr" diyerek, sizlerle birlikte bir kez daha yaptıklarımızın ve yapacaklarımızın muhasebesini milletimize arz etmek istiyoruz. Bu vesileyle, Milliyetçi Hareket Partisine ve Genel Başkan Sayın Devlet Bahçeli’ye, Cumhur İttifakı çatısı altında, büyük ve güçlü Türkiye yolunda bizimle birlikte yürüdükleri için şükranlarımı sunuyorum. Milletimizin 15 Temmuz gecesi meydanlarda kurduğu Cumhur İttifakını, Milliyetçi Hareket Partisi ile birlikte seçimlerde ve Meclis’te devam ettirerek, mücadelemizin saflarını tahkim ettik ve genişlettik. Hangi partiden olursa olsun, Cumhur İttifakına destek olan her bir kardeşime ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Türkiye’yi önce 2023 hedeflerine, ardından da 2053 vizyonuna inşallah bu ittifakla kavuşturacağız.

Partisinin her kongresinde vizyon ve hedeflerini daha ileriye taşıdıklarını vurgulayan Erdoğan, "Geçtiğimiz 19 yılda, Türkiye’yi demokraside ve kalkınmada dünyanın en ileri ülkeleri seviyesine getirmek için attığımız her adımda, gücümüzü ve cesaretimizi, milletimizin binlerce yıllık bu birikiminden aldık" dedi.

Erdoğan, dünyanın, salgın nedeniye büyük bir krizle boğuştuğunu da vurgulayarak, "Kendi iç sıkıntılarıyla meşgul ederek, son iki asırdır bu tür köklü değişimlerin dışında tutanlar, yine aynı oyunun peşindeler. Ama bu defa başaramayacaklar. Çünkü bu defa farklı bir Türkiye var" ifadelerini kullandı.

"Bizi ancak 2000’lerin başına kadar getirmeye yetebildi"

Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma hamlesi yapmak istediğinde, karşısına engeller çıkartıldığını savunan Erdoğan, "Rahmetli Menderes’in ve rahmetli Özal’ın çabalarıyla, rahmetli Erbakan ve rahmetli Türkeş’in dirayetli duruşlarıyla elde edilen kazanımlar, bizi ancak 2000’lerin başına kadar getirmeye yetebildi" dedi.

AK Parti'nin bu engelleri aştığını belirten Erdoğan şunları kaydetti:

AK Parti, milli iradenin üstünlüğünü tam manasıyla tesis ederek Türkiye’de demokrasiyi güçlendirdi. AK Parti, 81 vilayetimizin tamamını, eğitimden sağlığa, ulaşımdan enerjiye, sanayiden spora her alanda yaptığı yatırımlarla kalkındırdı. AK Parti, polemik ve kavga siyasetinin yerine eser ve hizmet siyasetini getirerek, asırlık kayıplarımızın sebebi olan zihniyeti değiştirdi. AK Parti, kesintisiz reformlarıyla ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma mücadelesini adım adım ileriye taşıdı. 

Vatandaşlara döviz ve altın çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası Başkanlığındaki değişiklik sonrası ülke piyasalarındaki dalgalanmalara ve yükselen döviz fiyatlarına ilişkin açıklama yaptı.

Söz konusu dalgalanmaların; Türkiye ekonomisinin temellerini ve potansiyelini yansıtmadığını savunan Erdoğan, vatandaşlara da döviz ve altın konusunda çağrıda bulundu.

Erdoğan şunları kaydetti:

Sadece kendilerini güvende hissetmek amacı ile evlerinde döviz ve altın tutan vatandaşlarıma buradan bir çağrıda bulunuyorum.Bu vatandaşlarımdan, milli servetimiz olan evlerindeki döviz ve altını, çeşitli finans araçlarına yatırarak, ekonomiye ve üretime kazandırmalarını istiyorum. Finans kuruluşları, özellikle de katılım finans şirketleri, bu altın ve dövizler için müşterilerine, onları memnun edecek getiri sağlayabilecek alternatifler sunuyor. 

Erdoğan iş insanlarına da yurt dışındaki kaynaklar için çağrı yaparak, "İş insanlarımıza da, 30 Haziran’a kadar devam eden varlık barışından yararlanarak, yurt dışındaki kaynaklarını ülkemize getirebileceklerini tekrar hatırlatıyorum. Ülkemize yatırım yapan uluslararası yatırımcılara ise, Türkiye’nin gücüne ve potansiyeline güvenmeleri çağrısında bulunuyorum" dedi.

"Dostlarımızın sayısını artıracağız"

Kongre konuşmasında dış politika konusunda mesajlar veren Erdoğan, Türkiye'nin bu alanda elindeki araçları güçlendirdiğini söyledi.

Dış politika alanında, dünyanın dört bir köşesinde Türkiye mevcudiyetini artırmaya devam ettiklerini de vurgulayan Erdoğan,"Ülkemizin milli menfaatlerine saygı gösteren hiçbir ülkeyle çözülemeyecek sorunumuz olmadığına inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde dostlarımızın sayısını artırıp husumetleri gidererek bölgemizi bir huzur adasına çevirmekte kararlıyız. Esasen, bugüne kadar attığımız tüm adımlar da aynı amaca matuftur" ifadelerini kullandı.

"Yeni Anayasa, açık ve şeffaf bir sürecin ürünü olarak hazırlanacaktır"

Erdoğan konuşmasında, yeni anayasa konusuna da değindi.

Türkiye'nin anayasa arayışında, halkın sahiplenebileceği bir metne kavuşulmadığını ifade eden Erdoğan, "Anayasa çalışmalarımızın tamamı, olağanüstü dönemlerde, olağanüstü şartların dayatmasıyla ve olağanüstü yöntemlerle yapılmıştır" dedi.

1982 yılında kabul edilen mevcut anayasanın artık geçerliliğini kaybettiğini söyleyen Erdoğan, "Üstelik bu süre zarfında, Anayasanın neredeyse değişmeyen maddesi kalmadığı halde, yine de ortaya ülkedeki herkesi kucaklayacak bir metin çıkmadı" ifadelerini kullandı.

"Daha önce bu çerçevede çeşitli girişimlerimiz oldu" diyen Erdoğan şunları kaydetti:

Maalesef, siyasi iklim yeteri kadar uygun olmadığı için, bu çalışmalarımız hep yarım kaldı. Buna rağmen 2011’deki Anayasa tecrübesinin ülkemize önemli kazanımlar sağladığını düşünüyoruz. Yeni Anayasa, açık ve şeffaf bir sürecin ürünü olarak hazırlanacaktır. Yeni Anayasa çalışmalarında bu safhaya önümüzdeki yılın ilk diliminde ulaşmayı hedefliyoruz. Mümkün olan en geniş mutabakatla ortaya çıkacak yeni Anayasa metni de, mutlaka milletin onayına sunulacaktır. Buradan, siyasi partiler başta olmak üzere, yeni Anayasa konusunda sorumluluk üstlenecek herkese çağrıda bulunuyorum. Gelin; ideolojik, zümrevi ve kişisel tüm bagajlarımızı, duvarlarımızı, şerhlerimizi bir kenara bırakarak, Türkiye’yi en az bir asır boyunca taşıyacak lafza ve ruha sahip yeni bir Anayasaya kavuşturalım. 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU