Fetih ve Hamas seçimlerde ortak liste oluşturmayacak

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin (FHKC) önde gelen bir kaynağı, hareketinin Fetih ve Hamas’ın yer alacağı ortak parti listesine katılmayı reddettiğini kaydetti

Gazze'de, dün, Filistin seçimleri için adaylık başvuruları kabul edilmeye başlandı (Reuters)

Fetih ve Hamas hareketleri arasında ortak bir liste oluşturma ihtimali uzak görünüyor. Filistinli Şarku’l Avsat’ın Filistinli kaynaklardan edindiği bilgilere göre iki taraf da tabanlarındaki fikri ayrılık sebebiyle bunun mümkün olmadığının farkında, özellikle 16 yıllık bölünmeden sonra bu ittifak her iki hareketin pozisyonuna da zarar verebilir.

İttifak fikri, iki hareketin kulislerinde birkaç kez masaya yatırıldı. İttifak konusunda ciddi çekinceler vardı. Bazıları başka grupları da içerebilecek daha geniş bir liste önerdi. Ancak bu da Fetih ve Hamas tabanlarının razı olmaması ve meselenin solcu gruplar tarafından reddedilmesi gibi engellerle karşı karşıya kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filistinli bir kaynak, iki hareketin de kendilerine ait bir liste hazırlaması veya küçük gruplar veya bağımsızlarla ittifak halinde yer almasının muhtemel olduğunu söyledi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin (FHKC) önde gelen bir kaynağı, hareketinin Fetih ve Hamas’ın yer alacağı ortak parti listesine katılmayı reddettiğini kaydetti. FHKC tarafından yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kahire'de Fetih ve Hamas'ın da yer aldığı ortak bir listeye katılmamız teklif edildi. Partimiz bu konuyu çok büyük bir sorumlulukla ele aldı ve siyasi çoğulculuk ile ilgili nedenlerden dolayı bu listeye katılmamaya ve halkımıza özlemlerini, umutlarını ve isteklerini karşılayacak listeyi kendilerinin seçmesi için bir kapı aralamaya karar verdi.”

Bunun dışında Demokratik Cephe hareketi de Hamas ve Fetih’in yer alacağı bir ortak listeye girmeyi reddetti ve ilk listesini dün Filistin Merkez Seçim Komisyonu’na sundu. Demokratik Reform Akımı’ndan Rasmi Abdulgani, "Liste, El-Bireh'deki Merkez Seçim Komisyonu'nun merkezine giden ilk liste olarak kayıtlara geçti. Batı Şeria, Kudüs ve Gazze Şeridi'nden adayların yer aldığı ve Demokratik Değişim adını alan listenin çoğunluğu gençlerden oluştu.”

Abdulgani sözlerini şöyle sürdürdü: “Seçimlerin yapılması halkımızın meşru ve demokratik bir hakkıdır. Halk yasama organlarındaki temsilcilerini de seçebilmelidir. Halkımız, yaşadığı yıkıcı bölünme durumu nedeniyle yıllarca bu haktan mahrum kaldı.”

Filistin Merkez Seçim Komisyonu, bugün, 2006'dan bu yana ilk kez yapılacak olan Filistin Yasama Meclisi (Parlamento) seçimleri için adaylık kapısının açıldığını duyurdu.

Filistin Merkez Seçim Komisyonu, Yasama Meclisi seçimleri için bugünden itibaren 31 Mart Çarşamba akşamına kadar resmi tatilleri de kapsayacak şekilde adaylık başvurularını kabul edecek.

Adaylık tam orantılı temsile dayalı seçim listeleri üzerinden yapılacak ve bireysel adaylık başvuruları kabul edilmeyecek. Listedeki aday sayısı ise 16'dan az, 132'den fazla olmayacak.

Başvurular, 2007 tarihli “1” sayılı kanun ve değişikliklerde listeler ve adaylar belirlenen şartlara bağlı kalınarak yapılacak.

Filistinli gruplar, seçim listelerindeki adaylarını seçmek için yoğun mesai harcıyorlar.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi, Cuma akşamı Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başkanlığında yapılan görüşmenin ardından şu açıklamayı yayınladı: “Fetih Hareketi, tabanın onay ve desteğini alan, halkımızın özgürlük ve bağımsızlık umutlarını ve özlemlerini dile getiren bir listeyle, genel seçim hazırlıklarına devam ediyor. Hareketimiz son ulusal diyalog oturumunun sonuçlarına ilişkin olarak Kahire'ye giden heyetin ayrıntılı raporunu dinledi ve ulusal diyalog oturumlarına katılan Filistinli gruplar tarafından imzalanan “Onur Belgesi’ne” olan bağlılığını memnuniyetle dile getirdi. Seçimlerden önce Filistin sokağındaki olumlu havayı güçlendiren bu adımı takdir ediyoruz. Öte yandan Kahire’deki, ulusal diyalog oturumlarının başarısı için uygun ortamı sağlamaya istekli olan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin rolünü de takdir ediyoruz.”

Filistin Yönetimi, Hamas’ın seçimleri kazanmasının bedeli konusunda bölgesel ve İsrail uyarılarına rağmen, Mayıs ayında seçimlerin planlandığı şekilde yapılması için çalışmalarına devam ediyor.

İsrail resmi yayın kuruluşu KAN, Cuma günü, İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet Başkanı Nadav Argaman’ın, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı, yaklaşan Filistin seçimlerini iptal etmeye çağırdığını kaydetti. KAN’ın Filistinli bir kaynaktan aktardığına göre Abbas, Nadav'ın talebini reddetti. Söz konusu talep son iki hafta içinde, Filistin hükümetinin merkezi olan Ramallah'taki bir toplantıda dile getirildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU