Anket, Goldman Sachs'taki insanlık dışı çalışma şartlarını ortaya koydu: Haftada 95 saat mesai, işyerinde kötü muamele

Analistlerden biri "Bu artık 'çok çalışma' seviyesinin de ötesinde, insanlık dışı" dedi

1869 yılında kurulan Goldman Sachs'ın merkezi New York'ta yer alıyor (Reuters)

Dünyaca ünlü yatırım bankası Goldman Sachs'ta yapılan bir işyeri anketi, ilk senesindeki analistlerin ağır iş yüklerini ortaya koydu.

Çalışmada, işteki ilk senesinde bulunan alt mevkideki genç analistler haftada ortalama 95 saatten daha fazla çalıştıklarını ve günde yalnızca 5 saat uyuyabildiklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

13 analistin katıldığı çalışmada, analistlerin çoğu işe başladıklarından beri psikolojik durumlarının ciddi derecede kötüleştiğini belirtti.

Analistler psikolojik ve fiziksel sağlık durumlarını 10 puan üzerinden değerlendirdi. Katılımcılar, işe girmeden önce psikolojik durumlarının 8.8, fiziksel sağlıklarının 9 puan olduğunu belirtti. Ancak işe girdikten sonra akıl sağlıklarının 2.8'e, fiziksel sağlıklarınınsa 2,3'e indiğini ifade ettiler.

Analistlerden biri, "Bir noktadan sonra sabahtan geceyarısına kadar çalışmak dışında ne yemek yiyordum, ne duş alıyordum ne de başka bir şeye vakit ayırabiliyordum" diye konuştu.

Wall Street'in acımasız ve rekabetçi dünyasında 9.00-17.00 sabit mesai çalışmak baştan imkansız olsa da, Goldman Sachs'taki analistlerin çalışma koşulları sınırları aşan derecelere gelmiş durumda.

Ankete katılanlardan biri, "Bu artık ‘çok çalışma' seviyesinin de ötesinde, insanlık dışı" yorumunda bulundu.

Çalışanlar, koşullar düzelmezse 6 ay içinde işi bırakabileceklerini söyledi. Analistler, haftalık çalışma saatlerinin 80'e indirilmesini talep etti.

Ankete katılanların hepsi, iş yükünün ve fazla mesailerin arkadaş ve aileleriyle ilişkilerini bozduğunu belirtti.

Ayrıca analistlerin yüzde 77'siyse işyerinde kötü muamele gördüklerini, psikolojik destek arayışında olduklarını ya da halihazırda terapi aldıklarını söyledi.

Katılımcılardan yüzde 83 üçü "aşırı gözetim ve ayrıntılı denetime" maruz kaldıklarını bildirirken, yüzde 17'si de üslerinden azar ya da küfür işittiklerini ifade etti. 

Anketteki analistlerden biri "Sürekli fiziksel ağrı çekiyorum ve zihinsel olarak da çok karanlık bir yerdeyim" dedi.


Independent Türçe, BBC, CNN  

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU