ABD-Rusya hattında Suriye diplomasisi donmuş durumda

Pentagon Sözcüsü Jessica McNulty, Fırat'ın doğusunda Şarku’l Avsat’a konuştu

Suriye'nin kuzeydoğusundaki el-Malikiyye yakınlarında, 3 Haziran 2020’de konuşk bulunan ABD ve Rusya kuvvetleri / Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Joe Biden ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasındaki sert açıklamaların ardından Washington ve Moskova arasında tansiyon yükseldi.

Biden'in Putin'i 'katil' olarak nitelendirmesi sonrasında ise başta Suriye meselesi olmak üzere tarafların birbirine yönelik suçlamaları arttı.Bu durum iki ülke ilişkilerine gölge düşürdü.


Washington'daki diplomatik kaynaklar, Suriye meselesiyle ilgili olarak iki ülke arasında devam eden siyasi temasları 'tamamen donmuş' olarak nitelendirdi.

Kaynaklara göre Moskova'nın Caesar (Sezar) Yasası uyarınca Suriye'ye uygulanan ABD yaptırımlarının hafifletilmesine siyasi bir kılıf bulmak için sarf ettiği tüm girişimler ve çabalar, Washington'ın herhangi bir siyasi girişimi müzakere etmeyi kabul ettiğini gösteren bir işaret almayı başaramadı.

Bu çabalar kapsamında Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bölge ülkelerine turlar gerçekleştirmiş, Moskova tarafından da ABD Başkanı Biden yönetimiyle doğrudan veya dolaylı diplomatik temaslar yürütülmesi çağrısı yapılmıştı.

ABD ise Suriye rejiminin, Washington'un Birleşmiş Milletler (BM) tarafından desteklenen siyasi bir çözümü kolaylaştırmak için koyduğu koşullara uymadığı sürece müzakereyi kabul etmeyeceğini bildirmişti.

Pentagon Sözcüsü Jessica McNulty, şu açıklamalarda bulundu:

Uluslararası Koalisyon güçleri, Rus ordusuyla olası herhangi bir anlaşmazlığı çözmek, kuvvetlerimizi korumak ve kasıtsız da olsa artan gerilim riskini azaltmak için hava ve kara kuvvetleri bulundurmaktadır.


McNulty, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun açıklamasına cevaben Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, Rusya ve ABD'nin Suriye'de operasyonel ve taktiksel düzeylerde yakın temas halinde olduğu belirtti. Yetkili açıklamasını şöyle sürdürdü:

ABD askeri kuvvetlerinin Suriye'deki görevi, DEAŞ'ı tamamen ve kalıcı olarak yenilgiye uğratmak için çalışmaktır. Mümkün olan her yerde, kuvvetlerimizin korunmasını sağlamak için attığımız adımlarla olası herhangi bir çatışmayı hafifletebilir veya ortadan kaldırabiliriz. Çünkü gerektiği gibi çözüm bulunmayan eylemleri, endişe kaynağı olarak görüyoruz. Ancak Suriye'deki hizmet birimlerimizin profesyonelliği, bu eylemlerin artmasını önlemek için çok önemlidir. Bölgede çok sayıda aktör var. Tüm orduların profesyonelce hareket etmesini bekliyoruz.


Şoygu, hava sahası yönetimi ve terörizmle mücadele için tedbirlerin uygulanması konusunda günde birkaç kez temas gerçekleştirdiklerini belirtmiş, "Bugün Suriye'de operasyonel ve taktiksel düzeyde ABD'li meslektaşlarımızla çok yakın ilişkilerimiz olduğunu saklamayacağım" demişti.

Joe Biden'ın başkan seçilmesiyle yeni ABD yönetiminin ilk adımlarının umut verdiğini de söyleyen Rus Bakan, "Artık ulaşılamayan talepler ve öneriler sunmaktan doğal ve yapıcı bir diyaloga geçtikleri açıkça görülüyor" demiş ve örnek olarak START 3 Anlaşması'na dikkat çekmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Şoygu, Suriye'deki ABD'lilerle var olan operasyonel koordinasyon hakkındaki açıklamalarını, iki taraf arasında artan gerilimden bir gün önce yaptı. Pentagon'un Rus Bakan'a yanıtı ise bir gün sonra geldi. Gözlemciler bu durumu Washington'ın siyasi koordinasyona ek olarak Suriye'de Moskova ile askeri koordinasyonunu sürdürmeye istekli olduğu yönünde yorumladı.

Şarku'l Avsat'ın Washington'daki Şam Büyükelçiliği'nde bulunan eski Suriyeli diplomat Bessam Barbandi'den aktardığına göre, bazı ABD'li yetkililerle yapılan görüşmeler, Biden yönetiminin Suriye meselesiyle ilgilenirken odaklandığı 5 başlığı açığa kavuşturdu.

Söz konusu başlıklar ise şu şekilde sıralandı:

İlk olarak kimyasal silah meselesi ve rejimde bu silahları kullananların hesap verme gerekliliği var.

İkincisi kayıplar meselesi.

Üçüncüsü, rejim hapishanelerindeki sayıları on binleri bulan tutukluların akıbeti.

Dördüncü olarak insani yardım konusu geliyor. Zira Biden yönetimi, temmuz ayında süresi sona erecek olan Suriye'ye insani yardımların erişimine yönelik izinlerin uzatılması gerekliliğine odaklanıyor.

Dördüncüsü olarak ise barışçıl siyasi sürece odaklanma ile süreçte bölgesel ve uluslararası tarafların rolü bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU