Kanada'da öğretim görevlisi, "İnternet kesilecek" diyen Myanmarlı öğrenciye inanamadı

"Kovid-19'la internet de mi gitti?"

Myanmar'da 1 Şubat'taki darbeden bu yana 138 kişinin hayatını kaybettiği kaydedilmişti (AFP)

Kanada'nın Ontario eyaletindeki York Üniversitesi'nde bir öğretim görevlisinin, Myanmar'da yaşayan öğrencisiyle e-posta üzerinden yaptığı konuşma sosyal medyada infial uyandırdı.

17 Mart'ta Reddit'te paylaşılan ekran görüntülerinde, şubat ayında yapılan darbeyle çalkantılı günler geçiren Myanmar'da yaşayan öğrencinin, uygulanacak intenet kesintisi sebebiyle vize sınavının ertelenmesini ya da bu sınavı pas geçerek final sınavından sorumlu tutulmasını talep ettiği görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüzdenin final sınavına eklenmesini kabul eden Matematik ve İstatistik bölümünden Emanoil Theodorescu'nun öğrenciye karşı tavrı epey tepki çekti. Üniversite yönetimi, akademisyenin dersten alındığını duyurdu.

Söz konusu e-postada "Yarından itibaren bütün internet hizmetlerinin süresiz kesileceğini öğrendim. Dolayısıyla tam bir iletişim karatması olacak" ifadelerini kullanan öğrencinin sözlerini şöyle sürdürdüğü görüldü:

Vize sınavı ertelenebilir mi? Ya da yüzdesi final sınavıma eklenebilir mi?

Theodorescu'nun cevabı şu oldu:

Erteleme yok. Yüzdeyi final sınavına ekliyorum. Son şans, kötüye işaret.

Kovid-19'la internet de mi gitti?

Zor durumdaki öğrenci, bu sözlerin ardından ülkesindeki durumu açıklamaya çalıştı:

Yaşadığım yerde askeri darbe oldu ve şimdiye kadar yaklaşık 200 protestocu vuruldu. Rejim yarına kadar bütün iletişimi kesmeye karar verdi.

Adı öğrenilemeyen öğrenci, final sınavının puanlamasının değişip değişmediğini sorduğunda, Theodorescu "buna benzer bir şey" diye yanıtladı. "Yarınki testi kaçırırsam endişelenmeli miyim?" mesajınaysa tehditkar bir üslupla yanıt verdi:

Elbette endişelenmelisin. Gelecek sefere bir şey daha kaçırdığında, biter.

Bu arada hem dersle hem de ülkenle ilgili sözlerin, gerçeği nasıl anladığını merak etmeme neden oldu. İnsanlar sadece protesto ettikleri için değil, çok daha derin nedenlerle vurulurlar.

Theodorescu ayrıca, vize sınavını pas geçmesiyle öğrencinin yükünün arttığını ve dersi geçmesinin zorlaştığını vurguladı.

Ekran görüntüleri pek çok tepki çekerken, York Üniversitesi cuma günü yaptığı açıklamada kurumda "saygı, eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık" sağlamaya kararlı olduğunu bildirdi. Söz konusu konuşmadan sonra bir yetkilinin öğrenciyle iletişime geçtiğini ve gerekli düzenlemelerin yapılacağının garantisinin verildiğini açıkladı. Dersi verecek kişinin değiştiğini de ekledi.

 

Independent Türkçe, CBS News, Toronto Star

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU