DSÖ, Kovid-19'un kaynağıyla ilgili raporun siyasi baskılarla karşılaştığını itiraf etti

Peter Ben Embarek "Hem sağdan hem soldan baskı gelmesi muhtemel" dedi

Dünya çapında koronavirüse yakalananların sayısı 120 milyonu geçti (AFP)

Çin'de meslektaşlarıyla inceleme yürüten Dünya Sağlık Örgütü ekibinin başkanı, koronavirüsün kökenlerine dair merakla beklenen rapor üzerinde çalışan uzmanların "hem sağdan hem soldan baskıyla" karşılaşmayı beklediğini fakat bulgularının oybirliğiyle kabul edilmiş bir açıklamasını yapacaklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Associated Press'e göre DSÖ'nün gıda güvenliği ve zoonoz uzmanı Peter Ben Embarek, araştırmacıların şu anda yaklaşık 300 sayfa uzunluğunda olan raporu gelecek hafta yayımlamayı umduğunu belirtti.

Fakat ocak ve şubatta Çin'i ziyaret eden 10 kişilik ekibin başındaki uzman, raporun siyasi baskılara rağmen yayımlanacağını söylerken ekibinin bu baskılarla bulguları yayımlamadan önce karşılaşmasının muhtemel olduğunu da kabul etti.

Embarek "İşte böyle bir dünyada yaşıyoruz" dedi.

Hem sağdan hem soldan baskı gelmesi muhtemel.

Embarek yine de raporun yayımlanmasından önce "herkesin raporu destekleme konusunda hemfikir ve oybirliği içinde olduğunu temin edebileceklerini" söyledi.

"Metnin ince ayarları" devam ederken Embarek artık odağın "çok zaman aldığını" belirttiği çeviri zorluklarının yanı sıra bilimsel konular üzerinde yoğunlaştığını dile getirdi.

Ekibin Çin tarafının başkanı Liang Wannian çarşamba günü Çin'in Global Times gazetesine siyasi baskıların "bilim insanlarımızın çalışmalarına büyük saygısızlık" teşkil ettiğini söyledi.

Liang'ın bazı siyasetçilerin "bilimsel gerçeklere bakmaksızın birleşik ekibimizin bilimsel bulgu ve raporlarını keyfi şekillerde yanlış yorumlayarak Kovid-19'un kaynağının izini sürmek gibi bilimsel bir meseleyi kendi kişisel çıkarları için siyasallaştırmada ısrar ettiğini" söylediği bildirildi.

Liang raporun DSÖ ekibiyle Çin'deki araştırmacılar arasındaki işbirliğinin ürünü olacağını ve "Çin'deki bu ortak çalışmanın sonuçlarının Çinli ve yabancı uzmanların fikir birliğini yansıttığını" söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU