DSÖ'nün araştırma ekibi, Çin izlenimlerini paylaştı: "Sanırım koronavirüsün kaynağını bulduk"

"SARS-CoV-2'nin ilk olarak Güney Çin'deki yurttaşlara sıçradığını düşünüyorum. Öyle görünüyor"

Endonezya'nın Sulawesi kentindeki bir pazarda yarasa satışı (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) kurduğu araştırma ekibinin bir üyesi, Çin'in güneyindeki vahşi yaşam çiftliklerinin Kovid-19 salgınının en olası kaynağı olduğunu söyledi.

Koronavirüsün kaynağını bulmak için Çin'e araştırma gezisine giden ekipte yer alan zoolog Peter Daszak, bu çiftliklerden Vuhan'daki Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarı'na hayvan tedarik edildiğine dair yeni kanıtlar bulduklarını açıkladı.

ABD merkezli NPR radyosuna röportaj veren Daszak'a göre Çin yönetiminin tutumu, ülkenin güneyindeki yarasalarda bulunan koronavirüsün Vuhan'da insanlara ulaşması için en olası yolun bu çiftlikler olduğunu gösteriyor.

Zira yönetimin bu vahşi yaşam çiftliklerini 20 yıldır teşvik ettiği ama salgınla birlikte kapattığı belirtiliyor. Daszak, konuyla ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

Misk kedisi, kirpi, pangolinler, rakun köpekleri ve bambu fareleri gibi egzotik hayvanları alıyorlar ve esaret altında yetiştiriyorlardı.

Araştırma gezisine giden ekibin bulgularını iki hafta içinde açıklaması bekleniyor. Bu arada Daszak, ekibin bu çiftlikler üzerinde durduğunu ifade ediyor.
 


Çin yönetimi, virüslerin yarasalardan insanlara taşınmasına neden olduğu düşüncesiyle Şubat 2020'de bu çiftlikleri kapatma kararı almıştı. Bilim insanı, o dönemde çiftçilere, hayvanları hastalık yaymayacak şekilde nasıl itlaf edeceğine dair talimatlar gönderildiğini aktardı.

"Çin kırsal nüfusu yoksulluktan kurtarmak için bu çiftçiliği teşvik etmişti" diyen zoolog, sözlerini şöyle sürdürdü:

2016'da, bu çiftliklerde 14 milyon kişi çalıştırdılar; 70 milyar dolarlık bir endüstriydi. Sonra yaban hayatı tarımını durduracaklarını söyledikleri bir bildiri yayımladılar. Bu çok büyük bir adımdı.

Daszak, Çin yönetiminin bu çiftlikleri kapatma kararını koronavirüs salgını yüzünden aldığını düşünüyor. Zoolog, çiftliklerin, koronavirüsün yarasadan başka bir hayvana ve oradan da insanlara sıçradığı bir yayılma noktası olabileceğini belirtiyor.

SARS-CoV-2'nin ilk olarak Güney Çin'deki yurttaşlara sıçradığını düşünüyorum. Öyle görünüyor.

Singapur'daki Duke-NUS Tıp Okulu'nda yarasa virüslerini inceleyen virolog Linfa Wang da, "O pazarda kesinlikle büyük bir virüs aktarımı oldu" diyor.

Aynı zamanda DSÖ'nün araştırma ekibinde yer alan Wang, Huanan pazarındaki salgından sonra Çinli bilim insanlarının bölgeye gidip virüsü araştırdığını aktarıyor:

Canlı hayvanlar bölümünde koronavirüs testi pozitif çıkan birçok örnek topladılar.

İşte bu yüzden Daszak ve DSÖ ekibinin diğer üyeleri, vahşi yaşam çiftliklerinin Yunnan'da veya komşu Myanmar'da yaşayan ve koronavirüsü taşıyan bir yarasayla hayvan pazarı arasında köprü kurduğunu düşünüyor.

Daszak, "Çin şimdi bu köprüyü kapatıyor" diyor ve ekliyor:

Çünkü Şubat 2020'de, bu pazarların koronavirüsü yaymada en olası yol olduğuna inandılar. Ve DSÖ raporu da çıkacak. Biz de bunun en olası yol olduğuna inanıyoruz.

 

Independent Türkçe, NPR

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU