Rusya'yı "aktif tehdit" olarak tanımlayan Birleşik Krallık’tan nükleer savaş başlığı sayısını artırma kararı

180 olan nükleer savaş başlığı sayısının 260'a çıkarma kaarı alan Birleşik Krallık’a Rusya’dan tepki geldi

"Rekabetçi Bir Çağda Küresel Britanya" başlıklı yeni savunma stratejisine göre, Birleşik Krallık 180 olan nükleer savaş başlığı sayısının 260'a çıkaracak /  Fotoğraf: robedwards.com

Birleşik Krallık yeni dış politika ve ulusal strateji belgesinde Rusya'nın geniş Avrupa gölgesinde "aktif tehdit" oluşturduğu, Çin'in de "sistemik zorluk" olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık hükümeti "Rekabetçi Bir Çağda Küresel Britanya" başlığı altında yeni güvenlik, savunma, kalkınma ve dış politika stratejisini yayımladı.

Son yıllarda yayımlanan en kapsamlı dış politika ve ulusal güvenlik revizyonunu içeren 114 sayfalık belgede, ülkenin, "kötüleşen" küresel güvenlik ortamına karşı "daha sağlam" bir duruş sergileyeceği ve bu kapsamda silahlı kuvvetlerin 20 yıl içinde bugüne kadarki en kapsamlı modernizasyondan geçeceği belirtiliyor.

Nükleer başlık sayısı yüzde 40 oranında artırılacak

 180 olan nükleer savaş başlığı sayısının 260'a çıkarılacağı kaydedilen belgede, buna karşın asker sayısının 10 bin düşürüleceği aynı zamanda Challenger 2 tanklarının üçte bir oranında azaltılacağı yer alıyor.

Ülkenin yeni teknolojilerin geliştirilmesine öncelik vereceğine, geleneksel ve pahalı askeri donanımdan uzaklaşacağına işaret edilen belgede, "Yüksek teknoloji imkanlarının sunduğu avantajlar, drone'lar (SİHA) ve el yapımı patlayıcılar gibi ucuz ve kolayca elde edilebilen düşük teknolojili tehditler tarafından aşılabilir" deniliyor. 

Rusya "aktif tehdit", Çin "sistemik zorluk"

Ülkenin savunma politikasının odağında ise Rusya'nın "en şiddetli tehdit" olduğu Avrupa-Atlantik bölgesinin yer almaya devam edeceği vurgulanıyor.

Belgede, Birleşik Krallık’ın gelecek 10 yıl içinde Rusya'nın geniş Avrupa bölgesinde "daha aktif olmasını" beklemesi gerektiği ve hükümetin ilişkiler iyileşene kadar Rusya kaynaklı tüm tehditler karşısında aktif şekilde caydırıcı olacağı ve savunma yapacağı belirtiliyor.

Buna karşın "sistemik zorluk" olarak tanımlanan Çin nedeniyle Hint-Pasifik'e doğru yeni bir "eğilim" görüleceği ifade edilen belgede, bu kapsamda Queen Elizabeth uçak gemisinin yıl sonunda bölgede konuşlandırılacağı kaydediliyor. 

Belgede, Çin'in askeri modernizasyonu ile Hint-Pasifik bölgesi ve ötesinde artan uluslararası iddiasının etkilerinin, İngiltere çıkarları için giderek artan bir risk oluşturacağı öngörüsünde bulunuluyor. 

İran ve Kuzey Kore

Belgede, Rusya'nın yanı sıra İran ve Kuzey Kore'nin güvenlik tehdidi oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Bu tür devletlerden gelen tehditler, casusluk, siyasi müdahale, sabotaj, suikast, zehirleme, seçimlere müdahale, dezenformasyon, propaganda, siber operasyonlar ve fikri mülkiyet hırsızlığı sayılıyor. 

Durum Merkezi ve Terörle Mücadele Operasyon Merkezi kuruluyor 

Ayrıca Kovid-19 gibi gelecekteki krizleri tahmin etmek ve bunlarla müdahaleyi güçlendirmek için bir Durum Merkezi kurulacağı açıklanan belgede, buna ek olarak terörü engelleme yeteneklerini artıracak ve düşman devletlerin eylemleriyle ilgilenecek bir Terörle Mücadele Operasyon Merkezi kurulacağı ve merkezde polis ve istihbarat kurumlarının birlikte çalışacağı belirtiliyor.

Çin’le çalışmaya devam

Öte yandan Başbakan Boris Johnson, Avam Kamarası'nda yaptığı değerlendirmede, Birleşik Krallık’ın, Çin'in Uygur Türklerine uyguladığı "kitlesel gözaltının" ve Hong Kong'daki eylemlerinin uluslararası arenada kınanmasına öncülük ettiğini savunarak, "Çin'in bizimki gibi açık bir toplum için büyük bir zorluk oluşturacağına şüphe yok." dedi. 

Johnson, buna karşın daha güçlü ve olumlu bir ekonomik ilişki kurmak ve iklim değişikliğini ele almak gibi konularda Çin'le çalışacaklarını da kaydetti. 

Rusya'dan nükleer başlık artırma kararına tepki

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Birleşik Krallık’ın nükleer savaş başlığı sayısını artırma planlarına tepki göstererek, "Bu uluslararası istikrara ve stratejik güvenliğe zarar veren bir karardır" dedi.

Birleşik Krallık’ın nükleer savaş başlığı sayısını artırma kararını üzüntüyle karşıladıklarını belirten Peskov, söz konusu kararın makul gösterilebilmesi için "Rusya tehdidinin" kullanıldığını savundu.

Peskov, "Rusya'yı bir tür tehdit olarak konumlandırmak bizim için kabul edilemez çünkü bu gerçek değil. Rusya bir tehdit değil, dünya çapında barışı tehdit eden şey nükleer savaş başlığı sayısının artırılmasıdır" yorumunda bulundu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da haber ajansı RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, Londra’nın nükleer başlıklara ilişkin kararını değerlendirmeye aldıklarını belirterek, "Nükleer savaş başlıklarında yüzde 40 civarında ani bir artışın, askeri planlamamız dahil, dikkate alınması gereken ciddi bir etmen olduğunu söyleyebilirim" ifadesini kullandı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU