Akit yazarı: HDP 2019’da, kendisini zaten kapatmıştı!

“Herhangi bir parti hakkında, ilk açılan davada kapatma kararı verilmesini yanlış buluyorum. Bu genel ilkeye, HDP için açılan dava da dahil”

Fotorğaf: Akit

Akit gazetesi yazarı Ali Karahasanoğlu, HDP’ye açılan kapatma davasını yanlış bulduğunu söyledi. Karahasanoğlu, “Bu davada, Hazine yardımının kesilmesi şeklinde bir karar ile, davanın sonuçlanması gerektiği kanaatindeyim” dedi.

Karahasanoğlu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’ye kapatma davası açmasıyla ilgili olarak şu görüşlerini yazdı:

HDP hakkında açılan kapatma davası doğru mu? Yoksa Türkiye, yeni bir kısır tartışmaya mı giriyor? Ben kanaatimi peşinen söyleyeyim. Herhangi bir parti hakkında, ilk açılan davada kapatma kararı verilmesini yanlış buluyorum. Bu genel ilkeye, HDP için açılan dava da dahil. Dolayısı ile.. Bu davada, Hazine yardımının kesilmesi şeklinde bir karar ile, davanın sonuçlanması gerektiği kanaatindeyim. Anayasa’nın buna imkan veren 69. maddesi şöyle:

“(..) Anayasa Mahkemesi, yukarıdaki fıkralara göre temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasî partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilir.”

Yıllardır tartışılıyor.. Bir türlü açılmamıştı.. Dün Yargıtay Başsavcılığı kapatma davasını açtı.. Anayasa Mahkemesi’nin de.. Dosyayı inceleyip.. HDP’ye yönelik bu dava, ilk kapatma davası olduğu için. Bence Hazine yardımının kısmen kesilmesi ile sonuçlandırılması gerekir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ama diğer alternatif karaları da burada sıralayalım" diyen Karahasanoğlu, şöyle devam etti:

1) Dava reddedilebilir.. “İsnatlar yersiz” denilirse, dava reddedilecektir.

2) Kapatma kararı verilebilir.. Bence bu karar gereksizdir.. Ağırdır.. 

3) Hazine yardımının kısmen kesilmesi kararı verilebilir..

Bence bu yönde karar verilmesinde geç bile kalınmıştır.. HDP bu kararı çoktan haketmiştir.. PKK’lı teröristlere “Gerilla” diye tanımlama yapması, başlı başına bu karar için yeter sebeptir..

4) Hazine yardımının tümü ile kesilmesi kararı verebilir.. 

"Bence HDP hakkında verilecek bu yöndeki bir karar ağır olmamakla birlikte, doğru değildir" diyen  Karahasanoğlu, HDP'nin 2019 yılında bazı şehirlerde yerel seçime girmediğini kaydererek şu görüşleri savundu:

Bir parti, ne için vardır? Seçime girmek için.. Yıllardır seçime giren bir parti, 2019 mahalli seçimlerine girmiyorsa.. Aday göstermiyorsa.. Bunun anlamı nedir? “Biz kendimizi kapatıyoruz” demek değil midir? Evet, biliyorum, onlar kendilerini hukuken kapatmadılar.. Ama kendilerini uyanık sanıp, milleti aptal yerine koyarak, kirli ittifaklara girdiler.. Öyle kirli ittifaklar ki, 2 senedir tartışıldığı halde, medyanın önüne çıkıp da, gerçekleri hâlâ dile getiremediler.. Perde gerisinden, biri diğerine sataştı.. Diğeri buradakine cevap verdi.. Ama, İyi Parti ile HDP’nin, 2019 seçimlerinde büyük illerde niye aday göstermediğine ilişkin, samimi ve dürüst bir açıklama yapılamadı.. Siz bu riyakarlığı yapıyorsanız.. Kusura bakmayın.. Devletten de, “enayilik” anlamına gelecek derecede dürüstlük beklemeyin.. Kaldı ki.. Teröristlere destek çıkmaktan başlayın.. Bazı illerin başka devletlere peşkeş çekilmesine varıncaya kadar.  Onlarca suç, HDP hakkında Hazine yardımının kesilmesi için, bence yeter sebeptir.

 

Akit, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU