Hasip Kaplan'dan Gergerlioğlu için "BDP'li Kemal Aktaş formülü" önerisi

HDP'li Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü. Gergerlioğlu TBMM Genel Kurulu'ndan çıkmayacağını söylüyor. Eski BDP'li Kaplan, HDP'ye Kemal Aktaş formülü önerisinde bulundu

Ömer Faruk Gergerlioğlu / Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na sosyal medya paylaşımı nedeniyle 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Verilen hapis cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandı ve dosya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gönderildi.

Dosyanın yerine ulaşması üzerine geregi bugün yapıldı. Hakkındaki yargı kararının Meclis Genel Kurulu'nda okunmasıyla Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü. Gergerlioğlu, TBMM'den ayrılmayacağını açıkladı.

Kararın okunması ve TBMM Grup Başkanvekili MHP'li Celal Adan'ın "Vekilliğiniz düştü, Genel Kurulu terk etmelisiniz" sözleri üzerine Gergerlioğlu çıkmayacağını ifade etti.

Gergerlioğlu'nun "TBMM'den ayrılmayacağım" açıklaması, geçmişte yaşanan benzer bir olayı akla getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Eski Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Kemal Aktaş da benzer bir durum yaşadı.

Aktaş, milletvekili seçilmeden önce bir suçtan hakkında dava vardı. Aktaş vekil seçilmesine rağmen mahkeme yargılamayı durdurmadı.

Yargıtay, Gergerlioğlu kararı gibi Aktaş'ın da cezasını kesinleştirerek Şubat 2012'de dosyayı Meclis'e gönderdi.

BDP'nin Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak, dönemin TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e "Aktaş dosyasını okursanız Meclis'i kitleriz ve Meclis Genel Kurulu'ndan çıkmayız" diyerek Aktaş'ın vekilliğinin düşürülmesine karşı çıktı.

"Aktaş dosyası okunmayarak askıya alındı"

Dönemin BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Aktaş olayında yaşananları Independent Türkçe'ye anlattı.

Yargıtay'dan gönderilen Aktaş dosyasının Meclis'e ulaşır ulaşmaz BDP olarak sert tavır aldıklarını belirten Kaplan, Eş Genel Başkanların Meclis Başkanı Çiçek ile görüştüklerini söyledi.

Aktaş'ın anayasanın 76. maddesine göre seçilme yeterliliğine sahip olduğunu ve dönemin sonuna kadar vekillik görevini sürdürdüğü ifade eden Kaplan, şunları kaydetti:

"Mahkeme Aktaş'ın vekil olup olmadığını sormamış. Halbuki Meclis'ten 'vekildir' diye bir yazı gitse dava durmak zorunda. Ö dönem BDP olarak çok sert tavır gösterdik. Aktaş olayını hatırlatmamdaki amaç HDP'ye siz de bizim gibi yapın demek içindi. Bir öneriydi. Gergerlioğlu'nu yalnız bırakmayın ve karar okunduğunda yanında oturun. Bırakın Gergerlioğlu, TBMM Genel Kurulu'ndan polis zoruyla çıkartılsın. O zaman yaşanan bu hukuksuzluğu tüm dünyaya gösterme imkanınız olur."

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na polis ve güvenlik görevlileri giremiyor. Gergerlioğlu, genel kuruldati eylemini sürdürüyor. HDP'li vekiller de destek veriyor. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU