HÜDA PAR'dan "Doğu Türkistan" açıklaması: Türkiye, Çin'in politikalarını eleştirmekten dahi imtina ediyor

Bazı ülkelerin Doğu Türkistan'da yaşananları "soykırım" olarak gördüğünü ifade eden Sağlam, "Türkiye'nin bu zulme karşı 'çekimser' tutumu anlaşılabilir değildir" dedi

Fotoğraf: AA

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Mısır ve İsrail ile normalleşme süreçlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sağlam,  "Türkiye'nin Mısır cuntası ile diplomatik ilişkiler geliştirilmesi ise ancak seçilmiş meşru yöneticilere, darbe karşıtı muhaliflere ve diğer mazlumlara yapılan baskı ve haksızlıkların son bulmasına vesile olacaksa anlamlı olur. Hala binlerce silahsız muhalifin Mısır zindanlarında tutulduğu unutulmamalıdır" dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun "Türkiye ile görüşüyoruz" beyanının endişe verici olduğunu belirten Sağlam şöyle devam etti:

Yine bölge ülkeleriyle 'normalleşme' sürecine girdikten sonra yıkım ve katliamlarına hız veren siyonist rejim ile 'normalleşme' ihtimali bile kamuoyu tarafından kabul görmemektedir. Filistin halkını siyonizme kurban edecek böyle bir adım, 'işgali normalleştirmek' olur. Türkiye bugüne kadar insanlık ve adalet temelinde koruduğu tutumunu uluslararası çıkarlarına kurban etmemelidir. İnsan hayatını çıkarlarının önünde tutan bir politika ile diğer bölge ülkelerine de örnek olmalıdır. Katil yönetimlerle gerçekleştirilecek iş birliği, katliam ve zulme ortak olmaktır.

"Türkiye'nin bu zulme karşı 'çekimser' tutumu anlaşılabilir değildir"

Doğu Türkistan önergesinin TBMM'de reddedilmesini değerlendiren Sağlam şunları kaydetti:

Çin'in Uygur Müslümanlarına yönelik işkence ve asimilasyon politikaları defalarca belgelenmesine karşın Türkiye'nin bu zulme karşı 'çekimser' tutumu anlaşılabilir değildir. Son olarak 'Çin Halk Cumhuriyeti tarafından Uygur halkına yönelik insanlık ve vicdan dışı eylemlerin araştırılması ve sonuçlarının uluslararası topluma deklare edilmesi' önergesi TBMM'de Cumhur İttifakının oyları ile reddedildi. Kanada ve Hollanda'nın soykırım olarak tanıdığı politikalar, Türkiye tarafından eleştirilmekten dahi imtina edilmektedir. Dünyanın her yerinde insanlığa karşı suç olarak tanımlanabilecek eylemleri Türkiye, Çin ile ilişkileri nedeniyle daha fazla görmezden gelmemelidir. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU