Peskov: Rusya'nın geliştirdiği koronavirüs aşısını almaması için bazı ülkelere baskı yapılıyor

Peskov Rusya'nın aşıların siyasi konulara malzeme edilmesine karşı olduğunu söyledi

 Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın geliştirdiği Sputnik V aşısını almaması için diğer ülkelere baskı uygulandığını söyledi / Fotoğraf: Sputnik

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın geliştirdiği Sputnik V koronavirüs aşısını almaması için diğer ülkelere eşi görülmemiş bir baskı uygulandığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazetecilerin ABD'nin Brezilya'yı Sputnik V aşısı aldırmaktan caydırmak için girişimlerde bulunduğu ile ilgili bilgilerin yer aldığı ABD hükümet raporuna ilişkin sorular üzerine Peskov bu girişimlerin başarıya ulaşamayacağını ifade etti.

Peskov Rusya'nın aşıların siyasi konulara malzeme edilmesine karşı olduğunu söyledi.

ABD’den itiraf gelmişti

2020 Yıllık Raporu'nu yayınlayan ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki Küresel İlişkiler Ofisi'nin (OGA), ABD'nin, Rusya, Küba ve Venezüella da dahil çeşitli ülkelerin Amerika kıtasındaki etkisini azaltmak amacıyla diplomatik ilişkilerini kullandığını belirtmişti.

Bakanlık, OGA'nın bölgedeki ülkeleri Rusya, Küba ve Venezüella gibi kötü niyetli ülkelerden yardım almaktan vazgeçirmek için diplomatik güçlerin pekiştirilmesi ve teknik ve insani destek sunulması konularında diğer hükümet kurumlarıyla koordineli bir şekilde hareket ettiğini raporlamış ve OGA'nın Sağlık Ataşesi Ofisi'nin Brezilya'yı Rus Kovid-19 aşısını reddetmeye ikna etmek için kullanıldığını, Kübalı doktorların yardımını kabul eden Panama'ya ise ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin teknik desteğinin sunulduğunu bildirmişti.

Rusya, Vietnam'a hibe olarak Sputnik V aşısı gönderdi

Rusya Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aldığı kararla Vietnam’a Rus Sputnik V aşısı gönderildi.

 Vietnam halkının aşılanması amacıyla gönderilen aşılar için bir ücret alınmayacak. 

Aşılar Patruşev’in bulunduğu uçakla ülkeye sevk edildi. 

Avrupa’da AstraZeneca krizi

Kovid-19'a karşı geliştirilen ilk iki aşıdan olan Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımı AB'nin en büyük ülkelerinde , kanda pıhtılaşma yaratıp derin damar tıkanıklığı ve Akciğer Embolisi gibi hastalıkların riskini artırıyor olabileceği kuşkusuyla geçici olarak durduruldu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Oxford-AstraZeneca aşılarını geçici olarak durdurma kararı alan Avrupa Birliği ülkelerine çağrıda bulunarak, aşılamaya devam etmelerini istedi.

DSÖ, aşıyla kanda pıhtılaşma riski arasında bir bağlantı bulunmadığını söyledi.

Bugün, hem DSÖ hem EMA konuyla ilgili son verileri değerlendirmek için bir araya gelecek.

AstraZeneca: 17 milyon kişinin verileri incelendi

AstraZeneca’dan yapılan açıklamada, aşının kan pıhtılaşmasına yol açan bir yan etkisinin bulunmadığı ifade edildi. AstraZeneca, Avrupa ve Birleşik Krallık'ta aşının uygulandığı 17 milyon kişinin verilerinde böyle bir yan etkiye rastlanmadığı ifade edildi.

DSÖ: Kullanmaya devam edin

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), söz konusu iddialar ve kullanımın durdurulması sonrası önemli bir açıklamada bulundu. DSÖ’nün üst düzey yetkililerinden Soumya Swaminathan, aşının kullanılmaya devam etmesini isterken, “İnsanların panik yapmasını istemiyoruz. Ülkelere AstraZeneca aşısı uygulamaya devam etmelerini öneriyoruz. Şu ana kadar yaşananlarla aşılar arasında bir bağlantı bulamadık” ifadelerini kullandı.

İtalya’da cinayet soruşturması açıldı

Öte yandan İtalya'da savcılar AstraZeneca aşısı yaptırdıktan sonra hayatını kaybeden müzik öğretmeni için 'cinayet' suçlamasıyla dava açtılar. 57 yaşındaki öğretmen Sandro Tognatti aşı yaptırdıktan bir gün sonra hayatını kaybetmişti. Mahkeme Sandro Tognatti'nin ölümünün aşıyla bağlantısını inceleyecek.

AB’de gözler Rus aşısına çevrildi

AstraZeneca aşısından vazgeçme ihtimali üzerine Avrupa'da gözler Rusya'nın aşısı Sputnik V'ye çevrildi.

Avrupa'daki fabrikalar Rus aşısının üretimi için harekete geçerken aşılama kampanyasını baltalayan bu krizi aşarak Kovid-19 mücadelesini hızlandırmayı umuyor. Sputnik V aşısının fonlamasını da yapan  Rusya Doğrudan Yatırım Fonu'nun başkanı Kirill Dmitriev, bugün yaptığı flaş açıklamada İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya ile üretim anlaşmasına varıldığını açıkladı.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Sputnik V aşısına onay verir vermez üretime başlamaya hazır olmak isteyen fabrikalardan bahseden Dmitriev, bunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için tam bir 'PR' (halkla ilişkiler) darbesi olacağını ileri sürdü.

 

Reuters, Sputnik, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU