Bazı ülkeler AstraZeneca aşısının kullanımını neden askıya aldı?

Avustralya Başbakanı ve Sağlık Bakanı aşının kullanımını durdurma planları olmadığını söyledi

AstraZeneca aşıları (Reuters)

Norveç, Danimarka, Hollanda ve İrlanda gibi bazı Avrupa ülkeleri, ‘pulmoner emboli veya derin ven trombozu’ riskinde artışa neden olabileceği endişesiyle AstraZeneca’nın yeni tip koronavirüse karşı ürettiği aşının kullanımı geçici olarak askıya aldı.

Avusturya’da aşı olduktan sonra kan pıhtılaşması nedeniyle bir sağlık görevlisinin yaşamını kaybetmesinin ardından İtalya, Avusturya, Norveç, Danimarka, Estonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg ve İzlanda da AstraZeneca aşılarının kullanımını askıya almaya karar verdi.

AstraZeneca şirketi tarafından 17 Avrupa ülkesine gönderilen ve 1 milyon doz aşının kan pıhtılaşmasına neden olduğundan endişe ediliyor.

Buna rağmen, İngiltere ve Fransa da dahil olmak üzere diğer ülkelerde aynı aşı ile aşılama programları devam ediyor.

Avustralya Başbakanı ve Sağlık Bakanı aşının kullanımını durdurma planları olmadığını söyledi.

The Guardian gazetesi, ‘AstraZenaca aşısını kullanmaya devam eden bu ülkelerin vatandaşları tedirgin olmalı mı?’ sorusuna yanıt bulmaya çalıştı.

Pulmoner emboli veya derin ven trombozu nedir?

Derin ven trombozu olarak bilinen kan dolaşımı sorunları nedeniyle bazen alt bacak, uyluk, pelvis veya koldaki kan damarlarında bazı pıhtılar oluşabilir.

Bazı durumlarda, bu kan pıhtıları vücudun diğer bölgelerine gider ve başka bir kan damarına yerleşerek kanın bir organa ulaşmasını engeller ve bu durum ‘emboli (tıkanma)’ olarak bilinir.

Bir kan pıhtısı, kanı kalpten akciğerlere taşıyan bir arteri tıkadığında pulmoner emboli oluşur.

Bu problem tehlikeli ve hayati tehlike arz ediyor çünkü akciğerlerdeki oksijen seviyelerini etkileyebilir ve akciğerde hasara neden olabilir.

Belirtiler arasında baş dönmesi, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve öksürük yer alabilir.

AstraZeneca aşısı bu sorunlara neden olur mu?

AstraZeneca tarafından yapılan açıklamaya göre, aşılanan milyonlarca insanda derin ven trombozu ve pulmoner emboli oranı, bu büyüklükteki genel bir popülasyonda doğal olarak beklenenden çok daha düşük.

AstraZeneca’nın baş sağlık görevlisi Ann Taylor, “Kalite açısından, Avrupa veya dünyanın geri kalanında kullanılan herhangi bir aşı serisinde kanıtlanmış bir sorun yok. Şirket konuyu doğrulamak için ek testler yapıyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) aşı yaptırmakla kan pıhtılaşması arasında nedensel bir ilişki olduğunun doğrulanmadığını vurguladı.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), aşının faydalarının risklerinden daha ağır bastığını vurgulayarak, kan pıhtılaşması ve pulmoner emboli vakalarının aşı ile ilişkili olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını vurguladı.

Bilim adamları ve uzmanlar aşı hakkında ne düşünüyor?

Queensland Teknoloji Üniversitesi’nde halk sağlığı uzmanı olan Profesör Gerard Fitzgerald, AstraZeneca aşı uygulamasını askıya alan ülkelerin aşırı dikkatli davrandıklarını söyledi. 

Ancak kan pıhtılaşmasının son derece yaygın olduğunu dile getiren Fitzgerald, “Örneğin, ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, pulmoner trombozdan yılda 60 bin ila 100 bin arasında ölüm bildirmektedir” diye konuştu.

Aşı güvenlik verileri ne kadar şeffaf?

Dünyanın dört bir yanındaki birçok sağlık kuruluşu, AstraZeneca aşısının güvenliğiyle ilgili verilerin şeffaf olduğunu doğruladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU