ABD ordusu, kadınların yüzde 65'i başarısız olduğu için fiziki yeterlilik sınavını değiştiriyor

Test skorları yükseldikçe askerlerin terfi etme şansı da artıyor

Programdaki başarı durumuna göre daha farklı değişiklikler de uygulanabilir (AP)

ABD ordusu, cinsiyet ayrımı gözetmeyen fiziksel dayanıklılık testini kaldırıp, kadın ve erkekleri farklı kategorilerde değerlendirecek yeni bir sistem hazırlamayı planlıyor.

Hem kadın hem de erkek askerler için aynı şekilde düzenlenen Ordu Muharebe Uygunluk Testi'nde (Army Combat Fitness Test –ACFT) kadınların iyi performans gösteremediği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pentagon'un bir çalışmasına göre kadınların yüzde 65'inin testte başarısız olduğu ortaya çıktı. Öte yandan, erkekler için aynı oran yüzde 10 civarında.

Bu rakamlar domino etkisiyle kadın ve erkek askerlerin terfilerinde de fark yaratıyor.

ACFT sınavı maksimum deadlift, ağırlık topuyla atış yapma, elleri kullanmadan şınav, üç kilometre koşusu, barfikste bacak çekme ve depar-sürükleme-taşıma şeklinde 6 etaptan oluşuyor.

Askerlerin testten başarılı olarak geçmesi için 600 puan üzerinden en az 360 alması gerekli. Test skorları yükseldikçe askerlerin terfi etme şansları da artıyor.

Kadınlar için testlerdeki ortalama puanlar asgari rakamın yaklaşık 100 puan altında.

Bu sonuçlar üzerine ABD Kongresi, testin şu anki haliyle terfi kararlarında etkili rol oynamayacağını açıkladı.

Ayrıca ordudaki eğitim testinde birtakım düzenlemelere gidilmesi kararı alındı.

Bazı barfiks ve mekik hareketleri yerine kadın askerlere iki dakikalık plank egzersizleri verilecek.

Bir başka seçenek de terfi puanlarının cinsiyete göre hesaplanması. Ham puanlar üzerinden terfi vermek yerine, erkek ve kadın askerler kendi gruplarının ortalamasında ilk yüzde 10'a girip giremediklerine göre değerlendirilebilir.

Bir eğitim komutanı, bu seçeneğin "ham puanları kullanmadığı için cinsiyet ayrımı gözetmeyen bir yöntem olarak kullanılabileceğini" belirtti.

Geçen ay ABD ordusunun ilk kadın piyade subayı olan Yüzbaşı Kristen Griest ise testte değişikliğe gidilmemesi gerektiğini savundu.

Griest, "Kadınlar belirlenen muharebe şartlarına uyum sağlamazsa bu hem onları, hem takım arkadaşlarını hem de görevi tehlikeye atabilir" dedi.


 

Independent Türkçe, NZ Herald, Telegraph

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU