Kontrollü normalleşmeye destek yüzde 50

1 Mart’tan itibaren başlatılan kontrollü normalleşme konusunda toplumun yarısı olumlu düşünürken, bazı uygulamalar konusunda ise kafa karışıklığı devam ediyor

IPSOS Araştırma, 1 Mart'ta alınan kontrollü normalleşme kararlarına toplumun desteğini ölçtü / Fotoğraf: AA

Araştırma şirketi IPSOS, 5-9 Mart tarihleri arasında yaptığı çalışmada Bakanlar Kurulu kararı ile 1 Mart’ta başlatılan kontrollü normalleşme konusunda toplumun eğilimlerini ölçtü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milliyet için araştıram yapan IPSOS, toplumda yüzde 25 ile yüzde 35 arası bir kitlenin normalleşme için henüz erken olduğu düşüncesinde olduğunu ortaya koydu.

Vatandaşların yaklaşık 4’te 1’i yeme-içme mekânlarının açılmasına karşı

Atılan normalleşme adımı ile yeme-içme yerlerinin, düşük, orta ve yüksek riskli illerde 07.00-19.00 saatleri arasında %50 müşteri kapasite sınırlaması uygulanarak faaliyet göstermesi kararlaştırılmıştı.

IPSOS araştırmasına göre bu kararı doğru bulanların oranı yüzde 56 iken yanlış bulanların oranı ise yüzde 23 seviyesinde.

kontrollu.jpg
Kontrollü normalleşme konusunda toplumun eilimi / Grafik: Milliyet

 

Toplumun yarısı kontrollü normalleşme uygulamasını destekliyor

“2 Mart 2021 tarihinde başlayan salgınla mücadelede “kontrollü normalleşme” uygulamasına ilişkin genel görüşünüzü belirtir misiniz?” şeklindeki soruya yanıt veren katılımcıların yüzde 50’si “Doğru buluyorum” yanıtını verirken, yüzde 37’si yanlış bulduğunu, yüzde 13’ü ise fikri olmadığı yanıtını verdi.

yas.jpg
Yaş gruplarına yönelik kısıtlamalara destek oranları / Grafik: Milliyet

 

Yaş gruplarına yönelik kısıtlamaların sürmesi konusunda da toplumun yaklaşık yarısı uygulamaya destek veriyor.

Diğer yanda n toplumun yarısı hafta sonu düzenlemesini doğru bulurken 3’te 1’i kısıtlamanın tüm illerde sürmesi gerektiğini savunuyor.

okullar.jpg
Eğiitmle ilgili atıla nnromalleşme adımları konusundatoplumun eğilimi / Grafik: Milliyet

 

Toplumun en kararsız olduğu konu: Okullar

Eğitimdeki düzenlemeye ilişkin alınan kararlar sorulduğunda ise her bir karar için toplumda farklı eğilimlerin öne çıktığı görülüyor.  Kontrollü normalleşmeye destek yüzde 50 iken, okulların açılmasına destek yüzde 40’lar seviyesinde kalıyor. Ancak okulların açılmasını destekleyenler karşı çıkanlardan yine de daha fazla.

 

Milliyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU