1989'dan beri bir ilk: AB, Çin'e yaptırım uygulayacak

4 Çin vatandaşıyla bir kurumu hedef alacak yaptırımlar, seyahat yasaklarını ve varlıkların dondurulmasını kapsayacak

Sincan'daki Müslüman Uygurlara yönelik insan hakları ihlalleri birçok ülkede protestolara yol açıyor (Reuters)

Avrupa Birliği (AB), 1989'daki Tiananmen Meydanı olaylarından bu yana ilk defa Sincan'daki Uygurlara yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin'e yaptırım uygulamaya hazırlanıyor.

Diplomatik kaynaklara göre, üst düzey AB yetkilileri uzun süren müzakerelerin ardından yaptırım konusunda anlaşmaya vardı. Bazı AB ülkelerinin soykırım olarak nitelediği Sincan'daki Müslüman Uygurlara yönelik muamele nedeniyle uygulanacak yaptırımlar, 4 Çin vatandaşıyla bir kurumu hedef alacak. Yaptırımlar, seyahat yasaklarını ve varlıkların dondurulmasını kapsayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kararın bu ay AB dışişleri bakanları toplantısında imzalanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yaptırım uygulanması düşünülenler listesinde Çin'in yanı sıra insan Rusya, Kuzey Kore ve Libya, Eritre ve Sudan'dan insan hakları ihlalleriyle suçlanan kişi ve kurumlar da bulunuyor.

Müslüman Uygurlara yönelik eylemler nedeniyle Çin'e yönelik yaptırım çağrıları Avrupa'da uzun süredir gündemde. Çin'le giderek artan ticari ilişkiler nedeniyle bazı AB ülkelerinin yaptırım kararına karşı olduğu belirtiliyordu.  

AB, geçen sene insan haklarının durumu, Hong Kong'a yönelik baskı ve gazetecilerle aktivistlere yönelik sert tutumu nedeniyle Çin'i eleştirmişti. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping dahil üst düzey yetkililer, bu eleştirilere sert tepki göstererek AB'nin kendi insan hakları sorunlarıyla ilgilenmesi gerektiğini söylemişti.

Çin'in başkenti Pekin'de 1989'da yüzlerce muhalif göstericinin katledildiği Tiananmen Meydanı olaylarının ardından AB, bu ülkeye ekonomik yaptırım kararı almıştı. Birlik ve Çin arasındaki ekonomik ilişkiler 1990'larda ve 2000'lerde hızla gelişirken Pekin'e yönelik silah ambargosu uzun yıllar yürürlükte kaldı.

Çin, ülkedeki Müslümanlara ve Uygurlara yönelik kötü muamele ve ayrımcılık iddialarını reddediyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Politico

Derleyen: Merve Arkan

DAHA FAZLA HABER OKU