Nadir rastlanan yavru kaplumbağa görüntülendi

Uzmanlar, yavrunun yaşama şansının epey düşük olduğunu söyledi

Albinizm rahatsızlığı nedeniyle hayvanlar doğada hayatta kalmalarını sağlayacak avantajları kaybediyor (Jessica Buckman / ABC)

Avustralya'nın Queensland eyaletindeki Lady Elliot Adası'nda nadir görülen bir albino kaplumbağa görüntülendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lady Elliot Adası Eco Resort'ta ekosistem bakımında çalışan Jessica Buckman ve Jim Buck'ın bulduğu kaplumbağa yaşam mücadelesi veriyor.

Buckman, hem Lady Elliot hem de yakınındaki Lady Musgrave Adası'ndaki yeşil kaplumbağa ve caretta carettaların yuvalarını işlerinin önemli bir parçası olarak düzenli şekilde kontrol ettiklerini belirtti.

Fakat Buckman'ın pazartesi günü gördüğü kaplumbağa epey nadir rastlanan bir türdü.

Buckman, yavru kaplumbağanın yumurtadan çıkmakta zorlandığını ve kendisine yardımcı olduğunu söyledi.

Yetkili kaplumbağayla karşılaşmasını şöyle anlattı:

Kumların birazını kenara attım ve tam orada, kum ve taşların ortasındaydı. Şaşırıp kaldım. Tanıklık etmesi inanılmaz özel bir andı.

30 yıldır kaplumbağa yuvalarını gözlemleyen Buck'sa bu tür kaplumbağaların epey nadir bulunduğunu, aşağı yukarı 100 bin yumurtadan yalnızca birinden albino kaplumbağa çıktığını söyledi.

Albinizim, deriye renk veren pigmentlerin kısmi ya da tamamen eksik olması sonucu ortaya çıkan kalıtsal bir rahatsızlık. Hayvanlarda albinizm canlının kamuflaj olmasını imkansız hale getirerek uzun süre doğada hayatta kalabilmesini engellediğinden, bu hastalıktan mustarip canlılar genellikle yavruyken yaşamını yitiriyor.

Buck, yıllardır sürdürdüğü araştırmalarında hiç yetişkin albino kaplumbağa görmediğini ya da görüldüğüne dair bir şey duymadığını belirtti. Yetkili albinizmin görme yetisinin gelişmesine de engel olduğunu, bunun da hayvanın hayatta kalabilme şansını çok aza indirdiğini belirtti.

Buckman da yavrunun çok uzun yaşama şansının pek bulunmadığını düşünüyor.

"Genelde, yeşil kaplumbağa yavrularından yalnızca 1000'de biri yetişkinliğe ulaşabilir" diyen Buckman, "Bariz şekilde albinoların yetişkinliğe erişebilme şansları epey az" ifadelerini kullandı.


 

Independent Türkçe, Guardian, ABC

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU