Polenler alerjisi olmayanlarda bile Kovid-19 riskini artırıyor

31 ülkede yürütülen yeni araştırma, Kovid-19 vakalarının polen seviyesindeki artıştan 4 gün sonra yükselmeye başladığını gösteriyor

Uzmanlara göre iklim değişikliği artık bitkilerin daha fazla polen üretmesine neden oluyor (Pixabay)

Hakemli bilim dergisi PNAS'ta yayımlanan yeni bir araştırma, polen maruziyetinin Kovid-19'a yakalanma riskini artırabileceğini ortaya koydu. Üstelik bulgular, riskin polen alerjisi olmayanlar için de geçerli olduğunu gösteriyor.

Araştırmanın ortak yazarı ve Colombia Üniversitesi'nde çevre sağlığı bilimleri doçenti Lewis Ziska, bulguları The Conversation'a verdiği röportajda açıkladı. Araştırmacıya göre daha önce yapılan çalışmalar da polenin bağışıklık sisteminin virüslere verdiği tepkiyi baskılayabildiğini göstermişti. Ziska, bunun nedenini şöyle açıkladı:

Solunum yollarını kaplayan hücrelerde virüslere tepki veren proteinlere müdahale ediyor; insanları grip virüsü ve SARS virüsü gibi tüm solunum yolu virüslerine karşı daha duyarlı hale getirebiliyor.

Kovid-19'a odaklanılan yeni araştırmada ise 5 kıta ve 31 ülkede polen seviyelerinin artması ve azalmasıyla birlikte vaka sayısının nasıl değiştiği incelendi. Bunun sonucunda, vaka oranlarındaki değişkenliğin yaklaşık yüzde 44'ünün polen maruziyetiyle ilişkili olduğu keşfedildi.

Doç. Dr. Ziska, "Enfeksiyon oranları, polen seviyesindeki artıştan 4 gün sonra yükselme eğilimine giriyor" dedi ve ekledi:

Üstelik bu polen maruziyeti, sadece alerjik rinitten (saman nezlesi) mustarip kişilerin problemi değil. Genel nüfusun polene tepkisiyle ilgili. Zira alerjik reaksiyonlara neden olmayan polen türleri bile Kovid-19 enfeksiyonlarındaki artışla ilişkilendirildi.

Hangi önlemler alınmalı?

Uzmanlar, maruziyeti azaltmak için bireylerin polen seviyelerinin arttığı günlerde evde kalması gerektiğini söylüyor. Öte yandan iklim değişikliği nedeniyle polen mevsiminin de uzadığı ifade ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmalara göre polen mevsimi, ilkbaharın da erken gelişi nedeniyle artık daha erken başlıyor ve daha uzun sürüyor. Uzmanlar, polen mevsiminin ABD'de 1990'dakinden yaklaşık 20 gün uzadığını ifade ediyor.

Öte yandan Doç Dr. Ziska, yüz maskelerinin polenlere karşı da işe yarayacağını belirtiyor. "Polen mevsiminde mutlaka maske takın" diyen Ziska, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Polen taneleri yeterince büyüktür. Alerjik kişiler için tasarlanmış hemen hemen tüm maskeler onları dışarıda tutmaya yeter. Ancak hapşırıyor veya öksürüyorsanız koronavirüs için tasarlanmış maskeleri takmalısınız.

 

Independent Türkçe, Science Alert, The Conversation, PNAS

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU