Koreli otomobil devi Kia, yüzbinlerce aracın kendiliğinden alev alabileceği uyarısında bulundu

Arızanın elektronik hidrolik fren devreleriyle ilgili olduğu ifade edildi

Sorunla ilişkili tamir ve bakım ücretleri araç sahiplerinden alınmayacak (Kia)

Güney Koreli otomobil üreticisi Kia, ABD'de yaklaşık 380 bin Sportage SUV ve Cadenza sedan model araçta teknik arıza nedeniyle çıkabilecek yangınlara karşı sürücüleri uyardı.

Şirketin açıklamasında, Sportage araçların 2017-2021 modelleri ve Cadenza araçların 2017-2019 modellerinden Akıllı Sürüş Kontrolü (Smart Cruise Control) özelliği bulunmayan araçların uyarı kapsamında olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akıllı Sürüş Kontrolü özelliği, sürücünün bir radar yardımıyla yoldaki diğer araçlarla güvenli mesafede gidebilmesini sağlıyor.

Normal sürüş kontrolü özelliği bulunan araçlarınsa uyarı kapsamında değerlendirilebileceği ifade edildi.

Şirketin açıklamasına göre sözkonusu modellerde kaputun altındaki elektronik devrelerden bazılarında yaşanan bir kısa devre sorunu aşırı ısınma yaratarak aracın alev almasına neden olabilir. Arızanın elektronik hidrolik fren devrelerini kontrol eden üniteyle ilgili olduğu ifade edildi.

Kia ve ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA) sorun çözülene kadar sürücülerin araçlarını binaların içindeki ya da yakınındaki yerlere değil açık hava alanlara park etmeleri uyarısında bulundu.

ABD'deki sürücüler araç bilgilerini safercar.gov adresinden kontrol ettirerek kullandıkları modellerin uyarı kapsamında olup olmadığını öğrenebilir.

Şirketin açıklamasında elektrik akımını kontrol altına alabilmek için motor içindeki sigortaların değiştirileceği, bazı araçlarda da yazılımların güncelleneceği ifade edildi.

Kia, tamir ücretlerinin şirket tarafından karışlanacağını açıkladı.


 

Independent Türkçe, CNN, Fox

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU