İdlib'de iftar vaktinde hava saldırısı düzenlendi: 6 sivil öldü, 15 yaralı var

Saldırı BM'nin "İdlib'de en büyük korkumuz gerçekleşiyor" açıklamasından kısa süre sonra meydana geldi, kentte son üç haftada 18 sağlık merkezi vurulmuştu

Fotoğraf: AFP

Suriye'de, Esad rejimine ait savaş uçakları "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" sınırları içindeki Marratinnuman ilçesine saldırı düzenlendi. 

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarının verdiği bilgiye göre iftar vakti düzenlenen saldırıda 6 sivil öldü, 15 sivil yaralandı.

İdlib'de 25 Nisan'dan bu yana en az 151 sivil yaşamını yitirdi, 405'ten fazla sivil yaralandı.

BM'de İdlib oturumu

BM Güvenlik Konseyinde Suriye'de İdlib'e yönelik saldırılar ve ülkedeki son gelişmelerin görüşüldüğü oturumda konuşan BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, İdlib'e yönelik büyük çaplı bir askeri saldırının insani felakete yol açacağı uyarısı yaptı.

''Rejimin nisan ayının sonundan bugüne sayısı 600'ü aşan ateşkes ihlalleri son derece endişe verici. İdlib'de bir felaket riskiyle karşı karşıyayız. Rejimin son saldırıları yüz binlerce kişiyi yerinden edebilir ve bu durum Türkiye, Avrupa ve ötesi için insani ve güvenlik riski teşkil ediyor. Rejim kasıtlı olarak sivilleri, okulları ve hastaneleri hedef alıyor." 

Sinirlioğlu, saldırılar nedeniyle 243 bin kişinin yerinden edildiğini ve kuzeye doğru göç eğiliminin arttığını söyledi. 

İdlib Gerginliği Azaltması Bölgesi'ndeki durum

Suriye'nin kuzeybatısındaki muhaliflerin kalesi niteliğindeki İdlib ili rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Halihazırda iç göç ile nüfusu yaklaşık 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, Mart 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçmişti.

İDLİP AFP.jpg
Fotoğraf: AFP

Türkiye, Rusya ve İran, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etmişti.

Rejim güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya, ek bir mutabakata varmıştı.

Rejim, destekçilerinin yardımıyla 17 Eylül 2018'de Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen saldırılarına devam ediyor.

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan'da Türkiye, Rusya ve İran arasında düzenlenen 12. toplantı sırasında artan saldırılar aynı yoğunlukta sürüyor.

Esed rejimi ve destekçilerinin, Türkiye ve Rusya'nın İdlib mutabakatını imzaladığı 17 Eylül 2018'den bu yana ateşkesi ihlal ederek, düzenlediği saldırılarda 553 bin 444 sivil yerinden edildi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU