Emniyet'e Kürtçe tepkisi: Ayrımcı yaklaşım, kompleksli davranış

KADES uygulaması 6 dilde hizmet vermeye başladı. Diller arasında Kürtçe'nin yer almaması tepki çekti. İBB Kadın Destek Hattı'nda ise Kürtçe hizmet var

Görsel: Twitter

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) hakkında Twitter'dan yaptığı paylaşım tepki çekti. 

KADES uygulamasının Fransızca'da Rusça'ya, İngilizce'den Farsça'ya, Arapça ve Türkçe dillerinde hizmet verdiğine yönelik paylaşımda Kürtçe olmaması, ayrımcı ve kompleksli bir tavır olarak nitelendirildi. 

DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, "Emniyet Genel Müdürlüğü'nün şiddet riski altındaki kadınların yardım talebinde bulunduğu telefon programında Kürtçe'ye yer vermemesi, milyonlarca insanı yok sayan ayrımcı bir yaklaşım olduğu kadar kompleksli bir davranıştır. Topluma biraz saygı lütfen. Ayıptır" dedi. 

HDP'li Başaran: Güya şiddeti önleyecek uygulamada bile ayrımcı olmayı başarmışlar

HDP'li Ayşe Acar Başaran, "Kürtler ve Kürtçeyle sorunumuz yok' diyenler, güya şiddeti önleyecek uygulamada bile ayrımcı olmayı başarmışlar" derken, HDP'li Kemal Peköz, "Türk polis teşkilatı yeni bir uygulama ile 6 dilde hizmet veriyor. İçinde Kürtçe yok. Kardeşler ya yersen" tepkisini gösterdi. 

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, İçişleri Bakanlığı'na, "Bin yıllık “Kürt' kardeşinizin dili olan Kürtçe dili de var (!) Yoksa bu kardeşlik hikayesi 'teraneden' öteye gidemiyor mu?" diye sordu. 

Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, "Şiddeti önlemek için yola çıkan bir uygulamasının kendisi, ötekileştirici ve aslında bir çeşit şiddet ve yok sayma yöntemi!" dedi.

İBB'nin destek hattı Kürtçe de hizmet veriyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sözcüsü Murat Ongun, Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Arapça dil seçenekleri ile İBB Kadın Destek Hattı'nın günün her saatinde 444 80 86 hat üzerinden hizmet verdiğini hatırlattı. 

Ongun'un Twitter paylaşımında "İBB Kadın Destek Hattı'mız 444 80 86 üzerinden 7/24 hizmet veriyor. Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Arapça dillerinde hizmet veren hattımızdan şiddet mağduru ya da sosyal desteğe ihtiyaç duyan tüm kadınlar faydalanabiliyor" dedi. 

KADES'i 1 buçuk milyon kadın indirdi

İçişleri Bakanlığı'nda düzenlenen, "Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet 2020 Yılı Genel Değerlendirme Toplantısı"nda KADES'e ilişkin bilgiler verildi. 

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanı Levent Tuncer, 2018'de faaliyete geçen KADES hakkında şunları söyledi: 

KADES, bugün itibarıyla yaklaşık rakamlarla 1 milyon 500 bin kadınımız tarafından indirilen bir aplikasyon olmuş ve bu geçen süre içerisinde yaklaşık 92 bin ihbar alınarak değerlendirilmiştir. Bu ihbarlara ulaşma seviyemiz 3 ila 5 dakika arasında olmaktadır. Bununla birlikte bu sene itibarıyla KADES aplikasyon uygulamasının alanda daha faydalı olması, özellikle yabancı şahıslara karşı olabilecek herhangi bir şiddet ve saldırı olayının önüne geçebilmek adına 5 farklı dilde değerlendirilmiş ve aplikasyon sistemi içerisinden uygulamaya konulmuştur.

"Her 3 kadından biri, önceden fail tarafından planlanarak hayattan koparılıyor"

Emniyet Genel Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Dr. Sibel Özdemir, emniyet ve jandarma bünyesindeki büro ve kısım amirliklerinin sayısının arttırılmasıyla şiddet mağduru kadınlara daha kolay ulaşılabildiğini ve hem hukuki hem de psikolojik anlamda daha profesyonel destek verildiğini bildirdi.

Erişebilirliğin artmasıyla 2019'a kıyasla daha fazla müracaat yaşandığını bildiren Özdemir, en fazla şikayete konu suç türlerinin "kasten yaralama", "tehdit" ve "hakaret" olduğunu, bu şiddet türlerinin tüm olayların yaklaşık yüzde 85'ine tekabül ettiğini kaydetti. 

Özdemir, "Kasten öldürme suçu bakımından 2020'de 267 kadın uğradığı şiddet neticesi hayatını kaybetti" dedi. 

Yaşanan olayların yüzde 50'sinin ateşli silahla, yüzde 33'ünün de kesici aletle uygulandığını dile getiren Özdemir, olayların yaklaşık yüzde 70'inin evlerde gerçekleştiğini söyledi.

Şiddet olaylarının oranlarına göre, "tartışma, kıskançlık, boşanma, ayrılığı kabullenememe ve aldatıldığını düşünme" olarak sıralandığını bildiren Özdemir, hayatını kaybeden her 3 kadından birinin, önceden fail tarafından planlanarak hayattan koparıldığını ifade etti.

Maktullerin yarısından fazlasının evli, yüzde 19'unun boşanmış olduğunu söyleyen Özdemir, şiddet sonucu hayatını kaybeden kadınların yüzde 3'ünün 18 yaş altında olduğunu, yaklaşık yüzde 80'inin ise düzenli bir gelirinin olmadığını aktardı.

Özdemir, kolluk tarafından alınabilecek tedbirler kapsamında 2019 ile 2020 kıyaslaması yapıldığında, 2020'de yüzde 39 oranında artış olduğunu, şüpheliye yönelik önleyici tedbirlerde de yüzde 64 artış gerçekleştiğini belirtti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU