İran'da casusluk suçlamasıyla tutuklanan Birleşik Krallık - İran vatandaşı Zaghari tahliye edildi

Zaghari'nin , "İran karşıtı propaganda yapmak" suçlamasıyla yargılandığı dava 14 Mart'ta görülecek

Fotoğraf: Reuters

İran'ın 2016 yılında casusluk suçlamasıyla tutukladığı İran-Birleşik Krallık çifte vatandaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe'ın mahkumiyet süresini tamamlamasıyla tahliye edildiği bildirildi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA'ya konuşan Zaghari'nin avukatı Hüccet Kirmani, müvekkilinin verilen 5 yıllık hapis cezasını tamamladığını ve tahliye edildiğini söyledi.

Kirmani, Zaghari'nin son bir yıldır ev hapsinde bulunduğunu ve elektronik kelepçelerinin söküldüğünü belirterek, "İran karşıtı propaganda yapmak" suçlamasıyla yargılandığı dava duruşmasının 14 Mart'ta görüleceğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran ve Birleşik Krallık arasında gerginliğe neden olmuştu

Birleşik Krallık-İran çifte vatandaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe, 2016 yılında İran'dan Birleşik Krallık'a dönerken havaalanında gözaltına alınmış ve daha sonra da "İran rejimini ortadan kaldırma ve casusluk" suçlamalarıyla 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Dönemin Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Zaghari'nin, Tahran yönetimi tarafından diplomatik hedefler için rehin tutulduğunu savunmuş, yargılama süreci ve tıbbi tedaviye erişim eksikliği gerekçe gösterilerek Zaghari'ye Birleşik Krallık tarafından diplomatik koruma sağlanmıştı.

Tahran yönetimi ise çifte vatandaşlığı tanımadığını ve bu yüzden Birleşik Krallık hükümetinin Zaghari'ye sağladığı diplomatik koruma kararının geçerli olmadığını savunarak, Birleşik Krallık'ı İran'ın iç işlerine karışmakla suçlamıştı.

Ayrıca, Birleşik Krallık, çifte vatandaş olan ve Birleşik Krallık hükümeti ile bağlantılı kuruluşlar için çalışan İran vatandaşlarına bu ülkeye yapacakları seyahatler konusunda uyarıda bulunmuştu.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU