Biden'ın Savunma Bakanı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşar adayı Colin Kahl'dan İran açıklaması: "Nükleer programı bir sandığa kaldırmalıyız"

Kahl, Tahran'a yönelik önceki tutumları nedeniyle Cumhuriyetçilerin eleştirisiyle karşı karşıya kaldı

Colin Kahl dün Senato'da düzenlenen oturumda ABD Savunma Bakanı’nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı adayı oldu (Kongre web sitesi)

ABD Başkan Joe Biden'ın Savunma Bakanı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı adayı Colin Kahl, İran'ın nükleer programını 'sandığa' kaldırmanın önemini vurguladı.

Aynı zamanda Tahran'a uygulanan yaptırımların nükleer yükümlülüklerini ihlal etmesi, terörizm ve insan hakları meseleleri dolayısıyla kaldırılmamasını da desteklediğini söyledi.

Dün Senato'daki oturumda konuşan Kahl, Trump yönetiminin, 2015 anlaşmasından vazgeçildiği takdirde İran'ın uranyum zenginleştirmeyi artıracağı yönünde daha önceki düşüncesini savundu.

İran'a yönelik yaptırımların nükleer yükümlülüklerini ihlal etmesi, terörizm ve insan hakları meseleleri dolayısıyla kaldırılmaması gerektiğini vurgulayan Kahl, "Nükleer programı bir sandığa kaldırmalıyız. Davranışları ve kendisi gerçekten endişe verici olsa da İran'ın bir nükleer silah edinmesi çok daha tehlikeli olacaktır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Devrim Muhafızları'nın dış operasyon sorumlusu Kasım Süleymani'nin öldürülmesine önceki itirazını yineleyen Kahl, Süleymani'nin ölümü dolayısıyla gözyaşı dökmediğini ancak bunun var olan tansiyona etkisi yönünde endişelendiğini söyledi.

Adaylığı kapsamlı tartışmalara yol açan Kahl, Senato'da Cumhuriyetçiler tarafından ciddi şekilde sorgulandı. Nitekim Beyaz Saray, İran'la nükleer programı konusunda yeniden müzakerelere başlama planlarına dair hem Cumhuriyetçi hem de Demokratlar tarafından yoğun bir baskı altında bulunuyor.

Kahl, İran'a yönelik politikaları konusunda temsilciler tarafından eleştirilmesi karşısında Tahran'ın balistik füze programına yönelik yaptırımların kaldırılmadığını vurguladı. "Biden yönetimi, Tahran'ın geleneksel rezervlerini diplomasi yoluyla azaltmaya çalışmalı" ifadesini kullandı.

Kahl'ın aday olduğu pozisyon, ABD'nin ulusal güvenlik politikasına dair geniş etki alanı bulunması dolayısıyla Savunma Bakanı'nın sağ kolu niteliğinde.

İran politikası ve İbrahim Anlaşmaları'na dair tutumu konusunda perşembe günü Kahl'a baskı yapan ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komisyonu Cumhuriyetçi üyeleri, kendisinin Trump yönetiminin geçen yılki adayı Anthony Tata'nın yerleştirilmesi konusundaki başarısız duruşmada yaptığı eleştirilere başvurdular.

Daha önce Başkan Yardımcısı olduğu sırada Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı görevinde bulunan Kahl, İran ile 2015 nükleer anlaşmasının imzalanmasında da önemli bir rol almıştı. Ancak duruşma sırasında Biden'ın Dışişleri Bakan Yardımcısı adayı Wendy Sherman'ın açıklamalarındakiler gibi İran hakkında sakin ifadeler kullanmıştı.

Kahl, İran'ın Ortadoğu'daki konumunun 2015'ten bu yana değiştiği, anlaşmaya dönüşün bu konudaki gerekliliğe rağmen her derde deva olmayacağı konusunda Sherman ile hemfikir. Nitekim Sherman, "İran'ın çıkarlarımız ve müttefiklerimize yönelik teşkil ettiği tehdit hakkında halen aynı fikirdeyim" demişti.

 

Demir Kubbe gibi savunma sistemleri konusundaki iş birliği de dahil olmak üzere ABD'nin İsrail ile stratejik ortaklığını destekleyen Kahl, şu ifadeleri kullandı:

Ortadoğu'daki dinamiklerin değişmiş olduğunu düşünüyorum. İbrahim Anlaşmaları'nı destekliyorum ve elçiliği Kudüs'ten taşımayacağım. İsrail'in Suriye'deki hava saldırılarına da destek veriyor.


Kahl'ı aralarında geçen özel bir telefon görüşmesindeki ayrıntıların basına sızdırılmasına neden olmakla suçlayan Silahlı Hizmetler Komisyonu eski Başkanı Cumhuriyetçi Jim Inhofe, bu konudaki çekincelerine rağmen kendisinin söz konusu pozisyona atanmasına onay verip vermeyeceğini belirtmedi.

Cumhuriyetçi Senatör Joni Ernst de 2018'deki, John Bolton, Başkan Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı olarak Herbert McMaster'ın yerini aldığı taktirde "Hepimiz öleceğiz" Twitter mesajı dolayısıyla Kahl'ı eleştirdi.

Kahl, Trump'ın 2019'da ABD güçlerini Suriye ile Türkiye arasındaki sınır bölgelerinden çekmesinin ardından Cumhuriyetçi Parti'ye yönelttiği sert eleştiriler de tepkiye neden oldu.

Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton, Kahl'ın tepkisini 'aşırı' olarak nitelerken Senatör Marsha Blackburn de bu tavrın üst düzey bir Pentagon siyasi yetkilisinden beklenmeyeceğini belirtti. İki isim de Kahl'ın söz konusu pozisyona gelmesine onay vermeyeceklerini aktardılar.

Çin askeri modernizasyonu sürdürdüğüne ve Rusya'nın da ülke dışında nüfuz elde etmeye çalıştığına dikkat eken Kahl, ABD politikalarının önümüzdeki yıllarda Hint-Pasifik, Avrupa ve Batı Yarımküre'ye odaklanması gerektiğini vurguladı.

Kahl, "Ortadoğu ve Orta Asya'daki varlığımıza dair uygun hamleleri belirlememiz gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU