Tigray'ın devrik lideri: "Etiyopya ve Eritre hükümetleri soykırım yaptı"

CNN'e konuşan Gebremichael, ABD Başkanı Joe Biden'ı bu iki ülkeye karşı baskıyı artırmaya çağırdı

Debretsion Gebremichael (Reuters)

Etiyopya'da Tigray bölgesinin devrik lideri Debretsion Gebremichael, merkezi hükümetin ve yönetimin Eritreli müttefiklerinin "soykırım dahil olmak üzere insanlığa karşı suçlar işlediğini" iddia etti ve ABD Başkanı Joe Biden'ı, "istilacı" olarak tanımladığı güçlere karşı baskıyı artırmaya çağırdı.

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (THKC) lideri Gebremichael, CNN'e verdiği röportajda, bölgede raporlara yansıyan cinayet, tecavüz ve şiddet olaylarıyla ilgili iddiaların bağımsız bir şekilde soruşturulması talebinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Af Örgütü geçen hafta yayımladığı bir raporda, Eritre askerlerinin Etiyopya'nın antik Aksum kentinde yüzlerce sivili öldürdüğü iddialarına dair kapsamlı bilgiler paylaşmıştı.

İnsan hakları kuruluşu, Tigray bölgesinde yer alan kentte 28-29 Kasım'da yaşanan saldırıyla ilgili 41 tanıkla görüştüklerini ifade etmişti. Alınan ifadelere göre o sıralarda kentte bulunan Eritreli askerlerin yaklaşık 24 saatlik bir sürede katliam yaptığını belirten Af Örgütü, bu birliklerin sivilleri toplu halde infaz etmesinin insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini kaydetmişti.

CNN'e konuşan bazı görgü tanıkları da bir grup Eritreli askerin kasım ayında Tigray'ın doğusundaki Dengelat köyündeki Maryam Dengelat kilisesinde içeride yüzlerce kişinin olduğu bir sırada ateş açtığını söylemişti. Bölge sakinleri, askerlerin üç gün boyunca onlarca kişiyi öldürdüğünü anlatmıştı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in, komşu Amhara bölgesinden asker göndererek Tigray'daki liderlere karşı askeri operasyon başlatmasından bu yana binlerce sivilin öldürüldüğüne inanılıyor.
 


CNN, daha önceki haberlerinde, komşu Eritre'den gelen askerlerin Tigray bölgesinde yargısız infaz, saldırı ve insan hakları ihlallerine karıştığını aktarmıştı.

Başbakan Abiy kasım ayı sonlarında Tigray'ın ana şehirlerinin kontrolünü ele geçirdikten sonra zafer ilan etmiş ve saldırıda hiçbir sivilin zarar görmediğini savunmuştu.

Debretsion, neresi olduğu açıklanmayan bir yerden telefonla verdiği röportajda, "Bu ülkede insanlarımızı öldürüyorlar, her yaştan çocukları öldürüyorlar, tecavüz eylemlerinde bulunuyorlar" dedi.

THKC lideri, "Tigray'da her türlü soykırım eylemi işlendi. Bu yüzden soruşturma yapılması gerekiyor. CNN'in Tigray'da sahadan edindiği bulgulara dair soruşturma açılması çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.


Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU