QAnon destekçileri, Joe Biden'ın ağzı arızalı bir robot olduğuna inanıyor

Teoriye inananların bazıları, Trump'ın 4 Mart'ta tekrar iktidara geleceğini düşünüyor

ABD'de QAnon komplo teorisine inanan birçok kişi bulunuyor (AFP)

QAnon taraftarları görünüşe göre Joe Biden'ın aslında insanlarınkine benzer bir cilde bürünmüş arızalı bir robot olduğuna inanıyor.

Bu tuhaf inanış, CNN'deki bir röportaj sırasında gün yüzüne çıktı.

Eski QAnon destekçilerinden oluşan bir grup, CNN muhabiri Alisyn Camerota'yla bu komplo hareketi içindeki deneyimlerini paylaştı.

Zamanında komploya inanmış bu kişilerin birçoğu, arkadaşlarının ve aile üyelerinin hâlâ bu kült benzeri inanç sistemi içinde yer almasından dolayı üzgün olduklarını ifade etti.

Eski bir QAnon taraftarı olan Ashley Vanderbilt, hareketten ayrıldığında Biden'ın aslında bir robot olduğuna inanan birçok üyenin varlığından haberdar olduğunu söyledi:

Konuşmaya başladığım... beni QAnon'a sokan kişi, 'Bilirsin, Joe Biden gerçek bile değil' diyordu.

Bu nedenle sürekli maske takıyor, yani taktığı sahte surat yüzünden, konuşurken ağzı düzgün hareket etmiyor. Evet, yani Joe Biden'ın Joe Biden bile olmadığına gerçekten inanıyorlar.

Geçmişte teoriye inanmış bir başka isim olan Charlotte Rozich ise QAnon çevrelerindeki ortak kanılardan birinin, Biden'ın gerçekten başkan olmadığı yönünde olduğunu söyledi. Bu kişiler, Biden'ın Beyaz Saray'ın film seti versiyonunda başkanlık rolü yaptığını ve "derin devlet" tarafından kontrol edildiğini iddia ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

QAnon komplo inançları geniş bir yelpazede yer alıyor ve zaman zaman mantıksal olarak tutarsız ya da çelişkili olabiliyor.

Birçok destekçi, Washington'daki bürokratlardan ve siyasi ajanlardan oluşan "derin devletin" ülkeyi gizlice kontrol ettiği şeklindeki temel önermeye inanıyor. Bu kişiler, Demokratların, Donald Trump'ı eleştiren Cumhuriyetçilerin ve kötü olduğunu düşündükleri diğer herkesin şeytani pedofil yamyamlardan oluşan gizli bir topluluğun parçası olduğu inancını taşıyor.

Destekçiler, Trump'ın, hâlâ yaşayan ama gizliliğini koruyan John F. Kennedy Jr.'ın ve "Q" adı verilen asi bir derin devlet ajanının, (kendileri ve diğer destekçiler dışında) derin devletle savaşan yegane kişiler olduğuna inanıyor.

Söz konusu anlatı, QAnon'ı destekleyen Trump hayranlarına, eski başkanın başarısızlıklarını derin devletin engellemelerine bağlayarak bütün eksikliklerini göz ardı etme imkanı sağlıyor.
 


Birçok QAnon destekçisi, Trump'ın, başlangıçta başkanlık yemin töreni tarihi olan 4 Mart'ta (yeni seçilen ABD başkanları 1933'e kadar 4 Mart'ta yemin ediyordu, daha sonra bu tarih 20 Ocak olarak değiştirildi -ed.n.) iktidara döneceğine inanıyor. Bahsi geçen grup daha önceyse, Trump'ın Biden'ın göreve başladığı gün olan 20 Ocak'ta iktidara döneceğine inanıyordu.

QAnon taraftarları, derin devlet Demokratlarının ve Trump'ın diğer muhaliflerinin iddia edilen suçları nedeniyle yakalanacağı, yargılanacağı ve hapsedileceği veya idam edileceği, Trump'ın da yeniden iktidara geleceği "Fırtına" (The Storm) adı verilen olayı hâlâ bekliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU