Kalın'dan S-400 açıklaması: Girit formülü gündemimizde yok, Akar böyle bir şey kastetmedi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın "Bu karardan geri adım atmak söz konusu değil" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, S-400'le ilgili Girit formülünün gündemde olmadığını söyledi. Kalın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da bu konuyla ilgili sözlerinin 'biraz çarpıtıldığını' ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD ile Türkiye arasında yaşanan gerilimle ilgili olarak Sabah gazetesinden Hasan Ay'a değerlendirmede bulundu.

Kalın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın "Girit’teki S-300’lerde nasıl bir model kullanılıyorsa, biz de bunu müzakereye açacağız" ifadelerinin ardından tartışılan Girit formülüne ilişkin olarak "Öyle bir formül gündemimizde yok. Farklı yorumlar yapılsa da aslında Sayın Bakanımız (Akar) böyle bir şey kastetmedi. Bu konu biraz çarpıtıldı" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kalın, S-400'le ilgili kararı bir günde vermediklerini söyleyerek şöyle devam etti:

Sayın Cumhurbaşkanımız, savunma sanayii ile ilgili toplantılarda bu konuyu derinlemesine ele aldı. Uzun yıllar boyunca Patriot savunma sisteminin Türkiye'ye alınması için çok ciddi bir çaba sarf etti. Maalesef Amerikan tarafı bizi tatmin edici, bizim kabul edebileceğimiz bir teklifle gelmedi. Bunun neticesinde Türkiye alternatifsiz olmadığını da göstererek S400'leri aldı. Bu karardan geri adım atmak söz konusu değil.

Girit Modeli nedir?

Yunanistan'ın Akdeniz'deki Girit Adası'na konuşlandırdığı S-300 hava savunma sistemleri aslında 1997 yılında Güney Kıbrıs tarafından, Rusya'dan satın alınmıştı.

ABD ve Türkiye'nin tepkilerinin ardından s-300'leriYunanistan'a satılarak Girit adasına yerleştirildi.

15 yıl boyunca Girit Adası'nda atıl bir şekilde bekleyen S-300 hava savunma sistemleri, 2013 yılında ilk kez bir tatbikatta Yunanistan tarafından denendi. 

 

 

Sabah, Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU