Gorbaçov'dan "nükleer savaşı" önleme tavsiyesi: Putin'le Biden masaya oturmalı

Eski Sovyet lideri, zamanında ABD Başkanı Reagan'la yaptığı müzakerelerden edinilen tecrübeleri örnek gösterdi

Mihail Gorbaçov, 1985'te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan'la görüşmüştü (AFP)

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) son lideri Mihail Gorbaçov, "nükleer bir savaştan kaçınmak" için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden'ın bir araya gelmesinin önemli olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus haber ajansı Interfax'a verdiği röportajda, iki liderin görüşmesinin silahsızlanma ve uluslararası güvenliği ele almak için şart olduğunu kaydeden Gorbaçov, "Başkanların (Putin ve Biden) kesinlikle görüşmesi gerektiğine inanıyorum. (40. ABD Başkanı) Ronald Regan'la olan ilişkilerimden edindiğim tecrübe, aramızdaki görüşmelerin öncesinde kendisinin son derece muhafazakar olduğunu ancak meseleyi anladıktan sonra müzakere sürecinde epey etkin bir katılımcı haline geldiğini gösteriyor" dedi.

Gorbaçov şöyle devam etti:

Tecrübeler bu toplantıların ve anlaşmaların bir zorunluluk olduğunu ve en önemli hususun tarafların birbirine karşı inatçı olmaktan kaçınmak olduğunu gösteriyor. Sonuçta bir nükleer savaştan kaçınılması gerektiği ortada. Bu sorunu tek başınıza önlemek ve çözmek imkansız olduğu için (Putin ve Biden) bir araya gelmeli ve herkes bu durumla ilgilenmeli.

Rusya ve ABD'nin "nereye ve nasıl gitmek gerektiği sorusunu yanıtlama konusunda harika bir deneyime sahip" olduğunu söyleyen Gorbaçev, "Silahsızlanmayı sağlama ve güvenliği güçlendirme arzusu galip geldiğinde pek çok işin başarılabileceği, geçmişteki deneyimlerden yararlanarak anlaşılmalı" diye ekledi.

"Umutsuz politikacılar yok" diyen eski Sovyet lideri, "Elbette gangster benzeri planlarla oyalananlar var ve elbette bunlar hakkında hiçbir şey yapılamaz ancak çoğunluk değiller. Taraflar ilerleme sağlamak için birbirlerine doğru hareket etmeli" ifadesini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Biden'ın 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından tebrik etmek için uzun süre beklemiş ve 20 Ocak'ta koltuğuna oturan muhatabını ilk olarak 26 Ocak'ta telefonla arayarak tebrik etmişti.


Independent Türkçe, Interfax

DAHA FAZLA HABER OKU