Spotify yüzlerce K-Pop şarkısının platformdan kaldırıldığını doğruladı

Spotify, şubatta Güney Koreli kullanıcıların hizmetine sunulmuştu

Grammy Ödülleri'ne aday gösterilen ilk K-Pop grubu unvanını taşıyan BTS'in şarkıları kaldırılan parçalar arasında yer almadı (AFP)

Yüzlerce K-Pop şarkısı Spotify'dan kaldırıldı, yayın platformu şarkıların yeniden platforma eklenmesi için Kakao M şirketiyle anlaşmaya varmaya çalışıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Spotify, 1 Şubat 2021'de Güney Kore'de piyasaya sürüldü ancak lisans anlaşmalarını Kakao M şirketiyle yapan IU, Zico ve daha pek çok sanatçının şarkısı iki şirket arasındaki anlaşmazlıktan ötürü platformdan kaldırıldı.

NME'nin haberine göre Koreli şirketin dağıtımını yaptığı şarkıların tümü tüm dünyada Spotify uygulamasından kaldırıldı. Kakao M, Güney Kore popüler müziğinin büyük bir bölümünün dağıtımını üstleniyor ve şarkıların yüzde 37,5'i şirket bünyesindeki Gaon Müzik Listesi'nin 2020'nin En İyi 400 Şarkısı listesinde yer alıyor. 

NME'ye konuşan Spotify sözcüsü Kakao M'nin kataloğunun 1 Mart 2021'den itibaren "lisansın sona ermesi nedeniyle" kullanıcıların hizmetine sunulamayacağını doğruladı. 

Spotify adına yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Sanatçıların müziğinin dünya çapında yaklaşık 170 pazarda Spotify'ın 345 milyondan fazla dinleyicisine sunulmaya devam etmesi adına küresel lisans sözleşmesini yenilemek için geçen bir buçuk sene boyunca Kakao M ile çalışıyoruz. Tüm çabalarımıza rağmen, Kakao M ile yaptığımız (Güney Kore dışındaki tüm ülkeleri kapsayan) mevcut lisans anlaşması sona erdi.

Henüz yeni bir küresel anlaşmaya varmamış olmamız onların sanatçılarının yanı sıra dünya çapındaki hayranlar ve dinleyiciler için talihsiz bir durum. Bu kesintinin geçici olmasını ve durumu yakında çözmeyi umuyoruz.

Kakao M'nin ana şirketi Güney Kore'nin en iyi dijital müzik platformlarından biri olan MelOn platformunun da sahibi. 

İki şirket arasındaki anlaşmazlıktan etkilenen şarkıcılar arasında IU, Cherry Bullet, Cravity, GFriend, Mamamoo, CL, Nu'est de yer alıyor. 

 

 

SM, YG, JYP ve BigHit Entertainment gibi şirketlerle anlaşmalı sanatçılar durumdan etkilenmedi. 

Her ne kadar Spotify ve Kakao M arasında kısa süreli bir anlaşmazlık yaşansa da The New York Post'un haberi K-Pop gruplarına artan rağbetin dünya çapında Güney Kore dalgasını büyüttüğüne ve yeni aktörlerin dahil olmasıyla pazarın giderek genişlediğine işaret ediyor. 

 

Independent Türkçe, NME, The New York Post

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU