18 yaş altını da BES'e dahil edecek düzenleme geliyor

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne, yeni düzenleme geliyor. 18 yaş altı sistem girebilecek, vakıf ve sandıklara aktarım imkânı tanınacak

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yapılacak yeni düzenleme ile 18 yaş altı da sisteme girilebilecek / Fotoğraf: AA

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Türker Gürsoy, yapılacak yeni düzenlemeleri değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye Sigorta Birliği’nin, düzenlediği Dağıtım Kanalları Paneli’nde konuşan Gürsoy, sektörün uzun süredir beklediği 18 yaş altının BES’e katılmasının gündemlerinde olduğunu söyledi.

Güvence paketi geliyor

Türker Gürsoy, hayat, sağlık, eğitim sigortaları gibi ürünlerle ve diğer tasarruf ürünleri ile BES’i entegre ederek, daha zengin bir güvence paketine dönüştürme projeleri olduğunu belirterek, “Emekliliğe yönelik taahhütte bulunan vakıf ve sandıkların BES’e aktarımının tekrar imkan dahiline alınma konusu var. Bu da yakında kanun düzeyinde düzenlenerek, vakıf ve sandıklar yeniden bu imkana kavuşturulacak” dedi.

Gürsoy, kanun düzeyinde çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, “Bunlardan en önemlisi, geçtiğimiz aylarda Anayasa Mahkemesi’nin trafik sigortasında yaptığı iptal sonrası oluşan duruma yönelik. Bununla ilgili hızlıca bir kanun düzenlemesi içindeyiz, son aşamadayız” şeklinde konuştu.

Amaç piyasa disiplinini sağlamak

Türker Gürsoy, SEDDK olarak bugüne kadar attıkları adımlardan da bahsederek, şu açıklamaları yaptı:

“İlk olarak yeni şirket kuruluşlarında asgari sermaye tutarının yükselttik. Amacımız, sigortalıların korunması, piyasa disiplinin sağlanması açısından şirketlerimizin sürdürülebilir, sağlıklı kurumsal bir yapıya kavuşmasını sağlamak. Bu konuda attığımız adımlardan biri asgari sermaye tutarlarının üç katına çıkarılması oldu”

“Katılım sigortacılığına girene teşvik edeceğiz”

SEDDK Başkanı Türker Gürsoy, katılım sigortacılığı ile ilgili önemli düzenlemeler yaptıklarını da vurgulayarak, “Katılım sigortacılığı, büyümesinde fayda gördüğümüz, tüm tarafların üzerinde uzlaştığı bir alan. Burada yenilikçi bir yaklaşım ortaya koyduk. Bugüne kadar süre gelen modellerin ötesinde esnek, sürdürülebilir model kurguladık; bir Türkiye modeli ortaya koyduk. Bu alana girmek isteyen şirketlerimizi davet etmek istiyorum. Burada öncü olacak şirketlerimizi her yönden teşvik edeceğimizi de ifade etmek isterim” dedi.

25 milyon kişiye bireysel emeklilik yolu açılıyor

Yeni hazırlanan Bireysel EmeklilikYönetmelik Taslağı, 18 yaş altındakiler için bireysel emeklilik hesabı açılabilmesini öngörüyor. Türkiye'de 18 yaş altı nüfus ise yaklaşık 25 milyon.

18 yaş altındakiler için bireysel emeklilik hesabı açılabilmesinin önünüaçması beklenen yeni Bireysel Emeklilik YönetmelikTaslağı sayesinde yüksek oranlarda katkı payı ödemek isteyen ancak en fazla brüt asgari ücret üzerinden devlet katkısı alabilenler, aile üyeleri için ayrı hesap açarak devlet katkısından daha fazla faydalanabilecekler.

 

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU