Üç bin 500 yıllık papirüste dünyanın en eski mumyalama kılavuzu ortaya çıkarıldı

"Metnin bize sağladığı heyecan verici yeni bilgilerden biri ölen kişinin yüzünü mumyalama prosedürüyle ilgili"

Papirüsün 2022'de yayımlanması planlanıyor (Ida Christensen / Kopenhag Üniversitesi)

Tıpla ilgili 3 bin 500 yıllık papirüste keşfedilen bir kılavuzu inceleyen Mısırolog Sofie Schiodt, mumyalama sürecine ilişkin hazırlanan bir metni ortaya çıkardı. Uzmanlar, mumyalamayla ilgili şu ana kadar bulunan eski kılavuzun bu olduğunu düşünüyor.

Antik Mısır'da ölen kişileri mumyalama kutsal bir sanat olarak kabul edilirken çok az sayıdaki kişi bu sürece dair bilgiye sahip olduğu düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları bu kişilerin bilgileri birbirine sözlü şekilde aktardığına inanıyor. Bu yüzden mumyalamayla ilgili yazılı eserlerin çok az olduğu belirtiliyor. Zira söz konusu kılavuza kadar bu sürece ilişkini sadece iki metin tespit edilmişti.

EurekAlert'ün aktardığına göre uzmanlar, 6 metre uzunluğundaki papirüsün millattan önce 1450 yılına ait olduğunu tespit etti. Bu da onun bilinen diğer mumyalama metinlerinden bin yıldan daha uzun süre önce yazıldığını gösteriyor.

"Bu papirüste bulduğumuz mumyalama tekniklerinin açıklamaları diğer iki kılavuzda yer almıyor. Bu açıklamalar son derece ayrıntılı" diyen Danimarka'daki Kopenhag Üniversitesi'nden Schiodt, metnin okuyanlara süreci hatırlatmak üzere yazıldığını söyledi. Yani metni okuyan kişilerin bu konuda uzman olması gerekiyor.

Schiodt, sürece dair vücudun natronla (sodyum karbonat) kurutulması gibi bazı basit maddeler metne dahil edilmediğini vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti:

Metnin bize sağladığı heyecan verici yeni bilgilerden biri ölen kişinin yüzünü mumyalama prosedürüyle ilgili. Büyük oranda bitki bazlı aromatik ve sıvıda pişmiş bağlayıcı maddeler içeren bir ilaç listesi bulduk.

Mumyalama yapan kişiler bunları bir parça kırmızı ketene sürüyor. Kırmızı keten daha sonra güzel kokulu ve antibakteriyel maddeden meydana gelen koruyucu bir kozanın içine yerleştirilerek ölen kişinin yüzüne koyuluyor. Bu, 4 günlük süreçler halinde tekrarlanıyor.

Bu prosedür daha önce bilinmezken kılavuzla aynı döneme denk gelen bazı mumyalar daha önce incelenmişti. Schidot'a göre bu mumyalar, kılavuzda anlatılanlarla eşleşiyor.

 

 

Kılavuz, mumyalama yapan kişilerin 4 günlük süreçler halinde çalıştığını da gösterdi. 4 günün sonundaysa ölen kişinin bedensel bütünlüğünün eski haline getirilme sürecini kutlamak için bir ritüel gerçekleştirildi. Schiodt, mumyalama yapan kişilerin çalışmadıkları zaman böceklerle leş yiyen hayvanları vücuttan uzak tutmak için bedeni bezle ve aromatiklere bulanmış samanla kapladığını ekledi.

Söz konusu metin Fransa’nın başkenti Paris’teki Louvre Müzesi ve Kopenhag Üniversitesi’ndeki Carlsberg Papirüs Koleksiyonu’na ait olduğu için Louvre-Carlsberg Papirüsü deniliyor. Büyük bölümü bitkisel ilaçlar ve cilt hastalıklarıyla ilgili papirüsün bazı kısımları hala kayıp.

 

Independent Türkçe, EurekAlert

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU