ABD Kongresi'nde Cemal Kaşıkçı’yı anma etkinliği düzenlendi

Öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ABD Kongresi'nde konuştu

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ABD Kongresi'nde / Fotoğraf: AA

Hatice Cengiz yaptığı kısa konuşmada, söz konusu cinayette adaletin sağlanması için çaba gösteren ABD'li Kongre üyelerine teşekkür etti. 

Cengiz, Kaşıkçı ile beraber Amerika'nın savunduğu değerlerin de öldürüldüğünü söyledi, gerçek sorumluların cezalandırılması için kongreye gerekli adımları atması çağrısı yaptı.

ABD Temsilciler Meclisi milletvekili Tom Malinowski ile Adam Schiff de Kaşıkçı cinayetiyle ilgili konuştu.

Tom Malinowski, dünya genelinde gazetecilere uygulanan baskının yaygın olduğunu fakat Kaşıkçı cinayetinin eşine nadir rastlanacak bir olay olduğunu söyledi:  

Otoriter bir rejimin, kendi ülke sınırları dışına çıkarak demokratik bir ülkede bulunan ve güvenli olduğu bilinen diplomatik bir temsilcilikte gazeteci öldürmesi görülmemiş bir şeydir. Bunun normalleşmesine izin veremeyiz.

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Küresel Magnitsky Yasası üzerinden, cinayete karışan bazı Suudi vatandaşlarına uyguladığı yaptırımların "yetersiz ifadesinden bile kötü" olduğunu ifade etti. 

Küresel Magnitsky yasası, 8 Aralık 2016'da ABD Kongresi'nden geçen ve dünya çapında insan hakları ihlali ve yolsuzluk sebebiyle ABD hazinesinin kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulamasına olanak veren yasa olarak biliniyor.

Schiff: Kaşıkçı Suudi Arabistan'daki hak ihlallerine karşıydı

Temsilciler Meclisi Milletvekili Adam Schiff ise Kaşıkçı'nın anısı ve idealini ayakta tuttuğu için Hatice Cengiz'e teşekkür etti. 

Adam Schiff, "Onun burada bizlerle olmasından onur duyuyoruz. Cemal’in cinayetinde adaletin yerine gelmesi ve dünyadaki diğer gazetecilerin de haklarını savunmak için mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU