CHP'li belediyelerde grev olurken AK Parti'li belediyelerde neden olmuyor? Hizmet-İş Başkan Yardımcısı Keskin cevapladı: Diyalog önemli

CHP'li belediyelerde yaşanan grevlerin ardından kimi çevrelerin sorduğu bu soruyu AK Parti'li belediyelerin çoğunluğunda örgütlü olan Hizmet-İş Sendikası Başkan Yardımcısı Keskin'e yönelttik. Keskin grevden ziyade masada mücadeleyi önemsediklerini söyledi

CHP'li Maltepe Belediyesi'nde işçilerin grevi sürüyor / Fotoğraf: AA

Toplu sözleşme pazarlıklarının sürdüğü Cumhuriyet Halk Parti'li (CHP) Kadıköy, Ataşehir, Maltepe, Kartal belediyelerinde geçen günlerde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası tarafından alınan grev kararlarına CHP'ye yakın kimi çevrelerden eleştiriler geliyor.

Bir dönem CHP'de aktif siyaset yapan gazeteci yazar İdris Akyüz, Twitter hesabından 19 Şubat 2021 Cuma günü yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Belediye işçilerine soruyorum; neden sadece CHP'li belediyelerde greve gidiyorsunuz? CHP'liler hakkınızı yiyip, AKP'li belediyeler fazlasını mı ödüyor? Yoksa CHP'li belediyeleri dişinize göre mi buluyorsunuz?

mustafakul.jpg
Mustafa Kul / Fotoğraf: Twitter@mustafakul24

 

Kul'dan Hizmet-İş iddiası: "Üçte bir ücretle çalışıyorlar. Hiçbir eylem yapmıyorlar"

DYP-SHP koalisyonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapan, geçen seçimlerde CHP'den milletvekili adayı olan Mustafa Kul da 20 Şubat 2021 tarihinde Facebook hesabında "Bu kadar da olmaz" başlığıyla kaleme aldığı yazısında şu eleştirilerde bulundu:

AKP'li belediyelerin hemen tamamında örgütü olan Hak-İş'e bağlı, Hizmet-İş Sendikası'na kayıtlı işçiler CHP'li belediyelerde çalışanların üçte birine denk gelen ücretle çalışırken o belediyelerde hiçbir eylem yapılmazken AKP'li belediyelerde çalışanların üç katı ücret ve sosyal haklara sahip olan CHP'li belediyelerde çalışan işçilerin hemen her fırsatta "GREV" kararı alabilmiş olmasını iyi niyet veya hak arama iddiası ile izah etmek mümkün değildir.

Çerkezoğlu'ndan AK Partili belediyelerde  daha düşük sözleşmelere imza atılıyor iddiası

Bu eleştirilere karşın görüşünü aldığımız DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile Genel İş Başkanı Remzi Çalışkan, kendilerinin parti ayrımı yapmadan işçilerin çıkarları doğrultusunda grev hakkını kullandıklarını, AK Parti'li belediyelerde grev olmamasını oralarda örgütlü olan sendikalara sormak gerektiğini söylemişti.

Çerkezoğlu, ayrıca AK Parti'li belediyelerde örgütlü olan sendikaların uzlaşmazlık durumunda greve gitmeyerek daha düşük ücretli sözleşmelere imza atabildiğini öne sürmüştü.

Peki gerçekten de CHP'li belediyelerde zaman zaman grevler olurken, neden AK Parti'li belediyelerde hiç grev haberleri duyulmuyor?

mehmetkeskin.jpg
Mehmet Keskin / Fotoğraf: Hizmet-İş Sendikası

 

"Hak almak illa grev yapmak da değil"

CHP'lileri yakın çevrelerin sorduğu soruyu AK Parti'li belediyelerin çoğunda örgütlü olan Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) bağlı Hizmet-İş Sendikası Başkan Yardımcısı Mehmet Keskin'e yönelttik.

Keskin, sorumuzu şöyle cevapladı:

Toplu sözleşmeleri imzalama sürecinde kendinizi işçilerin hakkını korumak üzere şartlandırırsanız bunda başarılı olursunuz. Diyalog dediğimiz şey çok önemli. Biz işverenlerin rakipleri, hasımları değiliz. İşverenlerle konuşarak anlaşmanın doğru olduğuna inanıyoruz. Sonuçta bu da bizi başarıya götürüyor. Biz AK Parti'li belediyelerde yetkiliyiz arkadaşlarımızın hakkını almıyoruz demek değil. Hak almak illa grev yapmak demek de değil. Biz masada dersimize iyi çalışıp istediklerimizi aldıktan sonra grev yapmaya gerek var mı?

Keskin'den Genel-İş'e soru: AK Parti'li belediyede niye grev yapmıyorlar?"

AK Parti'li belediyelerde sadece kendilerinin örgütlü olmadığını Türk-İş'e bağlı Belediye-İş'in ve CHP'li belediyelerdeki grevle gündeme gelen DİSK'e bağlı Genel-İş'in de örgütlü olduğu yerler olduğunu söyleyen Keskin, şöyle devam etti:

Niye buralarda grev yapmıyorlar peki? CHP'li belediyede grev yapıyorlar da AK Partili belediyede niye grev yapmıyorlar? İşçinin hakkını veriyorsa greve gerek kalmıyor. Basın açıklamalarında, sosyal medyada, görsel medyada işçinin hakkını verdiğini söyleyenler o zaman greve sebep olanlar demek ki. Orada bir çelişki oluşuyor.

"İşverenin her dediğini kabul ettiğimiz anlaşılmasın"

Keskin, kendi hareket tarzlarının sorunları masada çözmek üzerine kurulu olduğunu söyleyerek, "Bunu yaparken de işverenin her dediğini kabul ettiğimiz anlaşılmasın. Biz taleplerimizi masaya getiriyoruz. Masada iki tarafın da uzlaşabileceği noktada uzlaşıyoruz" dedi.

"Sağlam sözleşme için greve gerek var mıymış"

Kendilerinin daha düşük sözleşmeleri kabul ettikleri iddiasına da cevap veren Keskin, şu iddiada bulundu:

Bizim yaptığımız sözleşmeler gizli kapaklı değil. Diğer sendikaların yaptıkları da ortamda. Bunu söyleyenler alıp inceleyebilirler. Ortalaması çıkar ortaya. Kadıköy'de Genel-İş Sendikası grev yaptı ve grevin sonunda toplu sözleşmeyi imzaladı. Biz de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde sözleşme yaptık. Karşılaştıralım sağlam sözleşme yapmak için grev yapmaya gerek var mıymış.

kadıköybelediyesi.jpg
Keskin, kendilerinin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde yaptıkları sözleşme ile Kadıköy'de grevin ardından yapılan sözleşmenin karşılaştırılmasını önerdi / Fotoğraf: AA

 

"Diyalogla bu işlerin çözüleceğini göstermek istiyoruz"

Bir karar alırken işçiler kadar işverenleri ve halkı da düşünmek zorunda olduklarını söyleyen Keskin, "Grev yapmak, şov yapmak tamam. Ama pandemi süreci yaşıyoruz insanların sağlık sorunları yaşayacağını düşünmeliyiz. Biz sendikacılıkta farklı bir rol model olmaya çalışıyoruz. Diyalogla bu işlerin çözüleceğini tüm Türkiye'ye ve dünyaya göstermek istiyoruz" dedi.

"Grev aşamasına geldiğimiz yerler oldu"

 "Son yıllarda hiç greviniz oldu mu?" sorusuna Keskin, "Son yıllarda grevimiz olmadı. Ama grev aşamasına geldiğimiz yerler oldu. Bir şekilde uzlaştık. Geçmişimize bakarsanız Türkiye'deki büyükşehirlerdeki en uzun grevleri yapan Hizmet-İş Sendikası'dır. Kime karşı yapılmıştır? Ankara'da Melih Gökçek başkan olduğunda Refah Partisi'nin belediyelerine karşı yapmıştır. Bize "yandaş" diyorlar ya. Bursa'da yapmıştır, Konya'da yapmıştır" diye konuştu.

"Şov yaptıktan sonra bizim yaptığımız sözleşmeyi alıyorsan sorun var demektir"

Asıl amaçlarının sonuca ulaşmak olduğunu söyleyen Keskin, sözlerini şöyle tamamladı:

Masada mücadele ederseniz zaten kazanıyorsunuz. Şov yapacaksınız ama şov yaptıktan sonra bizim aldığımız sözleşmeye imza atacaksanız burada bir sorun var demektir. Ama şunu da söyleyeyim belediye başkanı, işçi arkadaşlarımızın haklarını vermiyorsa bunun için de grev yapmak gerekiyorsa burada grev yapılmasını da destekliyorum. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU