İnsan ve hayvan ölümlerini azaltmak için fillerin binlerce termal fotoğrafı çekildi

Filleri kendilerine özgü ısılarından doğru şekilde tanımlayabilen akıllı bir model oluşturmak amacıyla on binlerce görüntü kullanıldı

Termal kameralar fillere yakın yaşayan topluluklara gereken uyarıyı sağlamak için filleri gece gündüz tespit edebilir (Colchester Hayvanat Bahçesi / ZSL)

Memeliler ve insanlar arasındaki muhtemel çatışmaları azaltmak amacıyla Colchester Hayvanat Bahçesi'ndeki ve Londra Zooloji Derneği'ne (ZSL) ait Whipsnade Hayvanat Bahçesi'ndeki fillerle termal kamera tabanlı yeni bir fil uyarı sistemi geliştiriliyor.

Fillere yakın yaşayan topluluklara gereken uyarıları gönderebilmek için fillerin kendilerine özgü ısılarını gece gündüz tespit edebilen bir teknolojiden yararlanılabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deneyde fillerin binlerce termal fotoğrafı çekilerek hayvanlara ait termal görüntülerden oluşan dünyanın en büyük koleksiyonu oluşturuldu. Bu görüntüler kamera teknolojisini bir filin neye benzediğini anlaması için "eğitmek" için kullanıldı.

Model şu anda 30 metre mesafeden filleri ve insanları güvenle tespit edebiliyor.

Termal kameralardan yararlanıldığı için plan HEAT (açılımı Human-Elephant Alert Technologies, yani İnsan-Fil Alarm Teknolojisi olan ve aynı zamanda "ısı" anlamına gelen kısaltma, ç.n.) Projesi diye adlandırıldı.

ZSL'den doğal kaynakları koruma teknolojisi uzmanı Alasdair Davies BBC'ye şunları söyledi:

Model filleri belli bir mesafeden güvenle tespit edebiliyor, biz de artık bunu sahaya çıkarmak ve yan yana yaşayan vahşi hayvanlarla insan topluluklarına yardımcı olması için yaban hayatına bırakmak istiyoruz.

İnsan nüfusunun artması ve altyapının büyümesinden ötürü yaşanan habitat kaybı ve parçalanma sebebiyle filler ve insanlar giderek daha çok yakın temasta bulunmak zorunda kalıyor.

Bu durum insan ölümlerine ve fillere yönelik artan düzeylerde misilleme eylemlerinin görülmesine yol açarak fillerin yaşam alanlarını barındıran Afrika ve Asya ülkelerinde önemli bir doğa koruma sorunu haline geldi.

Hindistan'da yılda yaklaşık 400 kişi filler tarafından öldürülürken insanlar da kendilerini, ekinlerini ve mülklerini korumaya çalışırken yılda yaklaşık 100 fil öldürüyor.

7/24 erken uyarı alarmları oluşturabilecek düşük maliyetli başka çözümler henüz bulunmuyor; ama HEAT Projesi'nin termal görüntüleme teknolojisi bu durumu değiştirebilir.

Nihai amaç sahada kullanılabilecek düşük maliyetli bir kamera sistemi geliştirmek.

Bu sistem insanların düzenli olarak fillerin yakınlığını tespit edip izlemesine olanak tanıyacak.

Colchester Hayvanat Bahçesi'nin sözcüsü şunları söyledi:

Kapalı alanımızın her yanına fillerimizin farklı mesafelerden, farklı açılardan ve fillerimiz farklı şeyler yaparken, örneğin eğitilirken veya yemek yemek için uzanırken termal görüntülerini çeken kameralar yerleştirildi.

Bizim hayvanat bahçemizdeki Afrika fillerinin görüntüleri farklı türler arasındaki boyut ve şekil farklılıklarını tespit etmek için ZSL Whipsnade Hayvanat Bahçesi'ndeki Asya fillerinin görüntüleriyle de karşılaştırılabilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU