Lübnanlı milletvekillerinin ‘aşı ihlali’ Dünya Bankası’nın uyarısına neden oldu

Ulusal Aşı Komitesi Başkanı Dr. Abdurrahman el-Bizri ise, tepkilerin artması nedeniyle Sayda şehrindeki evinde bir basın toplantısı düzenledi

Ulusal Aşı Komitesi başkanı Dr. Abdurrahman el-Bizri protesto amacıyla istifa etmekle tehdit etti (Reuters)

Lübnan’da bazı milletvekillerinin, Ulusal Aşı Komitesi’nin onayını almadan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşını yaptırması ülkede büyük tepkilere neden olurken, Ulusal Aşı Komitesi Başkanı Abdurrahman el-Bizri istifa edebileceğini ima eden bir açıklama yaptı.

Dünya Bankası (WB) ise, Lübnanlı yetkilileri, şeffaflık ihlallerinin doğrulanması durumunda aşı finansmanını askıya alabilecekleri konusunda uyardı.

Lübnan Temsilciler Meclisi Genel Sekreteri Adnan Daher, aşı olan 16 milletvekilinin 75 yaşın üzerinde olduğunu söyleyerek, hepsinin isminin Sağlık Bakanlığı’nın aşı kayıt listesinde yer aldığını bildirdi.

Daher, konuya ilişkin tepkilerin ardından yaptığı açıklamada, “Milletvekilleri, aktif çalışmaları ve sürekli toplantılarda bulunmaları yüzünden koronavirüse yakalanmaları halinde bunu topluma yaymaktan korktukları için bunu yaptık” dedi.

Daher, milletvekillerinin aşı sürecinin Sağlık Bakanlığı ve Lübnan Kızılhaç’ından bir ekibin gözetiminde mecliste gerçekleştiğine de dikkati çekti.

Ulusal Aşı Komitesi Başkanı Dr. Abdurrahman el-Bizri ise, tepkilerin artması nedeniyle Sayda şehrindeki evinde bir basın toplantısı düzenledi.

Söz konusu olayın ardından istifa etmek istediğini ancak Komite üyelerinin bu karardan kendisini vazgeçirdiğini dile getiren Bizri şu ifadelerle devam etti;

“Bir grup insana ayrımcılık yapma girişimi olan bu ihlale karşı sessiz kalmamız mümkün değil. Kritik bir durumla karşı karşıyaydım ve bu duruma karşı verilecek mantıklı yanıt istifa etmekti. Ancak iletişim kurmam gereken bir komite var ve komite üyelerinin çoğu benimle istifa etmek istedi.”

Bizri, Ulusal Aşı Komitesi’nin uygun kararı almak için bugün bir toplantı yapılacağı bilgisini de verdi.

Lübnan Tabipler Birliği Başkanı Profesör Şeref Ebu Şeref de, daha fazla şeffaflık çağrısında bulunarak, çok sayıda ihlal olduğunu bildirdi.

Şeref, öncelikli grup içerisinde yer almayan veya kayıtlı olmayan kişilerin aşı olduğunu, bazı sağlık çalışanları ve yaşlıların ise hala beklediğini belirtti.

Lübnan Ketaib Partisi Genel Başkanı Sami Cemayel ise, aşı kaydı yaptırmak için mevcut ve eski tüm milletvekilleri ve bakanlar ile iletişime geçildiğini söyleyerek, “Temsilciler Meclisi’nden bir telefon aldım. Kayıt için benim ve ailemin kimlik bilgileri istendi. Ancak aşı önceliklerinin ihlali olacağı için bunu reddettik” dedi.

Bu olay, Lübnan’ın aşı satın almasına ve iki milyon kişiyi kapsayan ulusal aşı kampanyası başlatmasına yardım etmek için 34 milyon dolar ayıran Dünya Bankası’nın da tepkisine yol açtı.

Dünya Bankası Ortadoğu Bölge Direktörü Saroj Kumar, konuya dair Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “İhlalin onaylanması halinde, Dünya Bankası, Lübnan genelinde aşı finansmanını ve Kovid-19 müdahalesine desteği askıya alabilir. Herkese sesleniyorum; pozisyonunuz ne olursa olsun, lütfen kayıt olun ve sıranızı bekleyin” ifadelerini kullandı.

Lübnan, bu ay Dünya Bankası’nın yardımıyla Pfizer/BioNTech aşısından 28 bin 500 dozluk ilk sevkiyatı teslim aldıktan sonra aşılamaya başladı.

Şu ana kadar sağlık çalışanları ve 75 yaş üzerindekileri içeren öncelik listesinden yaklaşık 25 bin kişi aşılandı.

Dünya Bankası ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), aşı dağıtımında şeffaflığı sağlamak için aşılama sürecini izliyor.

Lübnan Kızılhaçı ise, ulusal aşılama kampanyasında herhangi bir düzenleyici veya operasyonel gözetim rolü olmadığını açıklayarak, ekiplerin herhangi bir acil durumda 75 yaş ve üstü vatandaşlara yardım etmek amacıyla tüm aşı merkezlerinde bulunduğunu belirtti.

Konuyla ilgili beyanda bulunan Göçmen Bakanı Gada Şureym, Twitter hesabından koronavirüs karşısında kimsenin öncelikli olmadığına vurgu yaparak, “Aşı her vatandaş için bir haktır ve hepimiz sıramızı beklemeliyiz. İşlerin doğal olarak ilerlemesine izin verin” ifadeleri ile çağrıda bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU