Pandemi, Avrupa liglerini ve oyuncu değerlerini de etkiledi: En çok kayıp La Liga'da yaşandı; En değerli oyuncu Mbappe, en çok değer kaybeden Messi oldu

Şubat 2020'den bu yana futbol endüstrisini etkileyen pandemi, oyuncu değerlerinin normale dönmesini de engelliyor. Oyuncu değerleri 1,4 milyar euro düşen La Liga, yüzde 21'le en çok kayıp yaşayan organizasyon oldu. En değerli futbolcu ise Kylian Mbappe

Kylian Mbappe 185 milyon euro ile en değerli oyuncu olurken, Lionel Messi 27 milyon değer kaybederek 75 milyon euroya düştü / Fotoğraf: Reuters

Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkmasının ardından dünyada 112 milyondan fazla insana bulaşan yaklaşık 2,5 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüs salgını (Kovid-19), sosyal hayatın tüm alanlarını etkilediği gibi küresel futbol endüstrisine de büyük kayıplar yaşattı ve yaşatmaya devam ediyor.

Yapılan araştırmalar, futbol ekonomisinde yaşanan ve yaşanması muhtemel kayıplarla ilgili ipuçları verse de salgının Avrupa'da etkili olmaya başladığı 2020 Şubat ayından bu yana değişen bir durumun olmadığını da gözler önüne seriyor.

Deloitte'nin "Futbol Para Ligi" raporuna göre 2019-20 sezonunda dünya futbolunun en çok gelir elde eden kulüplerinin ve liglerinin bu yılki kayıplarının 2 milyar euroyu geçmesi öngörülüyordu.

KPMG Football Benchmark'ın yayınladığı son rapor, salgının başladığı dönemden bu yana Avrupa'nın beş büyük ligi olarak kabul edilen Premier Lig, La Liga, Bundesliga, Serie A ve Ligue 1'de mücadele eden oyuncuların değerlerinin yaşadığı düşüşü göz önüne serdi.

Rapora göre Şubat 2020'deki son Kovid-19 öncesi değerlendirmeden bu yana, oyuncuların piyasa değerlerinin hala tam olarak toparlanamadığı belirtilerek, bir önceki rapora göre ilk 500 oyuncunun birleşik piyasa değerlerinin aradan geçen süre zarfında yüzde 10,6 daha düşük olduğu bildirildi.

Lig düzeyinde bakıldığında La Liga'daki toplam oyuncu değerleri, Şubat 2020'ye 1 milyar 400 milyon euro düşüş yaşayarak, yüzde 21'lik değer kaybıyla en çok etkilenen organizasyon oldu.

Futbol endüstrisinin en çok gelir üreten turnuvası Premier Lig'deki toplam oyuncu değerleri ise bir yıllık süreçte 1 milyar 100 milyon euro kayıp yaşadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Portekizli yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo ve İsveçli Zlatan Ibrahimovic'in de yer aldığı İtalya Serie A, 500 milyon euro değer azalışıyla listenin üçüncü sırasında yer aldı.

Türkiye ve Portekiz'de toplam kadro değerlerinde artış yaşadı

Avrupa'daki lig organizasyonlarında belirli düşüşler yaşanırken Türkiye Süper Ligi ile Portekiz'de artış olduğu aktarıldı.

Süper Lig'de geçen sezon 18 takımın yer aldığı buna karşılık bu sezon 3 takım daha eklenerek sayının 21'e çıktığı kaydedildi.

Toplam kadro değerinin 54 milyon euro yükseldiği ve yaşanan artışın bununda birlikte değerlendirilmesi gerektiği açıklandı.

Türkiye'nin ardından değeri yükselen bir diğer ülke ise Portekiz oldu. Porto, Benfica, Sporting Lizbon ve Braga'nın da mücadele ettiği Premiera Lig'deki değer artışı ise 34 milyon euroyu buldu.

 

Leeds United-Reuters.jpg
Marcelona Bielsa yönetimindeki Leeds United, oynadığı futbolla izleyenlerin takdirini topluyor / Fotoğraf: Reuters

 

Kulüp bazında en çok Leeds United yükseldi

Şubat 2020'de Kovid-19 öncesi yayınlanan rapora göre kulüp bazında değerini en çok yükselten takım ise Leeds United.

Marcelo Bielsa'nın teknik direktörlüğünü üstlendiği Birleşik Krallık ekibi, Premier Lig'e çıkmasının ardından toplamda 130 milyon euro kadro değer artışı yaşadı.

Kulüp kadro değerini toplamda 240 milyon 900 bin euroya çıkartan Leeds United'ın ardından Fulham geldi. 

Yarışmadaki rakibi Leeds'in ardından toplam 263 milyon 500 bin değere ulaşan Fulham'da yaşanan artış ise 117 milyon 500 bin euro olarak gerçekleşti.

Premier Lig'deki ikinci sezonunda Avrupa arenasına yükselen ve burada sergilediği performansla adından söz ettiren Wolverhampton, kadro değerini en çok yükselten üçüncü takım olarak listede yer buldu.

 

Wolves-Reuters.jpg
Wolverhampton, Premier Lig'e yükselmesinin ardından yakaladığıçıkışı sürdürüyor / Fotoğraf: Reuters

 

"Kurtlar" yaz ve kış transfer dönemlerinde yaptığı Fabio Silva ve Willan Jose transferleri sonrası toplam değerini 81 milyon 100 bin euro artırarak 415 milyon euroya yükseltti.

Birleşik Krallık ekiplerinin ilk üç sırayı paylaştığı listenin dördüncü sırasında Bundesliga temsilcisi Leipzig yer aldı.

Alman ekibi, son bir yılda kadro değerini 71 milyon 400 bin euro artırarak önemli bir çıkış yakaladı. 

Yeni sezon öncesi Timo Werner'i Chelsea'ya kaptıran Leipzig, aradaki boşluğu Alexander Sörloth ve Dominik Szoboszlai ile doldurarak toplam değerini 619 milyon 800 bin euroya yükseltti.

Listenin beşinci sırasında ise La Liga ekibi Granada yer aldı. İspanyol temsilcisi, 64 milyon 400 bin euroluk artışla toplam değerini 159 milyon 200 bin euroya çıkardı.

 

Kylian Mbappe1 - Reuters.JPG
Kylian Mbappe / Fotoğraf. Reuters

 

Kylian Mbappe, en değerli oyuncu listesinin zirvesinde

KPMG Football Benchmark'ın en değerli oyuncular listesinin ilk sırasında yer alan PSG'nin Fransız yıldızı Kylian Mbappe, son bir yılda 15 milyon euro değer kaybına uğrasa da 185 milyon euro ile zirvedeki yerini koruyor.

PSG ile üst üste üçüncü şampiyonluğunu geçen sezon kazanan Mbappe, bu sezon başkent ekibiyle çıktığı 30 maçta 21 gol, 9 asist üretmeyi başardı.

 

 

2020-21 sezonunda Tottenham Hotspur formasıyla 21 gol ve 14 asist üreten Harrry Kane, geçen yıla göre değerini 1 milyon euro artırarak 125 milyon euroya yükseltti ve listenin ikinci sırasına yerleşti. 

Geçen yıl değeri 133 milyon euro olan ancak bu yıl 125 milyon euroya düşen Raheem Sterlin üçüncü sıraya geriledi.

Mbappe'nin ardından 12 milyon euro ile en çok değer kaybeden Jadon Sancho, 118 milyon euro ile dördüncü sırada yer buldu kendine.  

PSG'nin Brezilyalı yıldızı Neymar ise geçen yıla göre 10 milyon euroluk kayıp yaşadı ve 115 milyon euro ile en pahalı beşinci futbolcu olarak kayıtlara geçti. 

 

Pedri-Reuters.jpg
18 yaşındaki Pedri, değerini 26 milyon euro artırdı / Fotoğraf: Reuters

 

Piyasa değerini en çok yükselten oyuncu Barcelonalı Pedri

La Liga ekiplerinden Barcelona'nın 18 yaşındaki İspanyol futbolcusu Pedri, Aralık 2020'deki son değerlendirmenin ardından piyasa değerini 26 milyon euro artırarak bu alanda en çok gelişim gösteren futbolcu unvanını elde etti.

Değerini en çok artıranlar listesinde Pedri'nin ardından 20 milyon euro artış yaşayan Manchester City'nin genç yıldızı Phil Foden geldi.

21 yaşındaki Foden, bu sezon Manchester City formasıyla çıktığı 31 maçta 11 gol, 6 asist üretmeyi başardı.

Avrupa futbolunda Pedri ve Foden'ın ardından değerini en çok artıran üçüncü isim Bayer Leverkusen'in 17 yaşındaki futbolcusu Florian Wirtz oldu.

Değerini 17 milyon euro artıran ve bu sezon Alman temsilcisi ile 27 kez mücadele etme şansı bulan Wirtz, 7 gol ve 7 asistlik performans sergiledi.

 

messi AFP.jpg
Lionel Messi / Fotoğraf: AFP

 

En çok değer kaybeden Lionel Messi oldu

Dünya futbolunun son dönemlerdeki en yetenekli oyuncuları arasında gösterilen ve kazandığı şampiyonluklarla bir döneme damga vuran Arjantinli yıldız oyuncu Lionel Messi, son bir yılda en çok değer kaybeden üç oyuncu.

Sezon sonunda Barcelona ile sözleşmesi sona erecek 33 yaşındaki Messi, 27 milyon euroluk kayıpla, değerini 75 milyon euroya düşürdü.

Messi'den sonra değer en çok düşen oyuncu ise en pahalı futbolcu olan Mbappe yer aldı.

15 milyon değer kaybeden Mbappe'yi ise Tottenham Hotspur'un yıldız oyuncusu Dele Alli izledi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU