Türkiye'de 2027'ye kadar 15 binden fazla yeni market açılması bekleniyor

Hazırlanan bir rapora göre, indirim marketlerinin gıda perakendesindeki payı yüzde 81'e yükselecek

Fotoğraf: AA

Türkiye'de özellikle yeni tip koronavirüs salgını birlikte, mahalle bakkallarının market zincirleriyle rekabet edemediği ve ekonomik olarak zor durumda olduğu çokça tartışılmaya başlandı.

Küçük perakendeciler, mahallelerde açılmaya başlayan büyük perakendecilere karşı kendilerinin desteklenmesini ve buna yasal düzenleme getirilmesini talep ediyor.

Perakende sektörü ile ilgili hazırlanan bir raporda ise, sektörün daha da genişleyeceği ve market sayılarında artış yaşanacağı öngörüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"7 yılda 15 binden fazla yeni market açılabilir"

Sektörel iletişim şirketi Ortakalan tarafından gıda perakendesi sektörüne yönelik hazırlanan "Sektörel Değişim Raporu ile Ulusal ve Discount Zincirler Raporu"nda, Türkiye'de son 10 yılda 28 bin marketin açıldığı perakende sektöründe önümüzdeki yedi yılda 15 binin üzerinde yeni market daha açılacağı öngörüldü.

En yüksek büyümenin ise indirim marketlerde görülmesi bekleniyor. 2027 yılına kadar 13 binin üzerinde yeni mağaza açılması beklenenen indirim marketlerin gıda perakendesindeki payının ise yüzde 81'e ulaşması öngörülüyor.

Şu anda 249 market zincirinin faaliyet gösterdiği organize gıda perakendesi sektöründe kapanma ve satın almalar nedeniyle 10 yıl içinde en az 60 market zincirinin ise sektörden çıkış yapacağı tahmin ediliyor.

Rapora göre, son 10 yılda şube sayısı en az 5 ve üzerinde olan market zincirlerinin toplam mağaza sayısı yüzde 274 artışla 38 bin 387'e yükseldi. Bu sayı 2010 sonunda 10 bin 254 adetti. 

Son 10 yılda organize zincir marketlerin şube sayısında 28 bin 133 artış yaşandı.

"Kapanma ve satın almalarla 60 zincir market sektörden ayrılacak"

Orta vade olarak ele aldıkları önümüzdeki 7 yıllık süreçte market zincirlerinde 15,000'in üzerinde yeni açılış ve  yüzde 40 büyüme öngördüklerini belirten Ortakalan Genel Yayın Yönetmeni Emre Durdu, raporların ortaya koyduğu öngörülere göre önümüzdeki 10 yıl boyunca perakende sektöründe satın alma veya kapatma gibi etkenlerle en az 60 market zincirinin ise sektörden ayrılmış olacağını savundu.

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, perakende sektörünün yaklaşık 1.5 trilyon TL büyüklüğe ulaştığını; bunun 450 milyar TL’sinin organize perakende sektörü tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Özpamukçu'nun verdiği bilgiye göre, organize perakende sektöründe 900 bin kişi istihdam ediliyor.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU