Çin, Tibet ve Sincan'ın insan haklarındaki ilerlemenin "parlayan örnekleri" olduğunu iddia etti

Çin, insan haklarını korumaya ve geliştirmeye her daim kararlı olduğunu söyledi

22 Aralık 2019'da Çin'deki Uygur azınlıklara destek vermek için Hong Kong'da düzenlenen mitingde polis, göstericileri göz altına alıyor (AP)

Sincan'da Uygur Müslümanlarına soykırım uygulamakla suçlanan Çin, pazartesi günü bölgenin Tibet'le birlikte insan haklarının "katettiği yolun" "parlayan örnekleri" olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanı Wang Yi bu sözleri pazartesi günü Dışişleri Bakanlığı sponsorluğunda yapılan "Çin-ABD İlişkilerini Doğru Rotaya Döndürme" konulu bir forumda konuşurken sarf etti. Ayrıca ABD'nin Tayvan, Hong Kong, Sincan ve Tibet bölgelerine müdahale etmemesini ve kısıtlamaları kaldırmasını istedi.

Konuşmasında, ülkesinin "her zaman insan haklarını korumaya ve geliştirmeye kararlı" olduğunu vurguladı.

Wang, "Çin, insan haklarına insan merkezli bir yaklaşım benimsiyor ve geçinme ve kalkınma haklarının son derece önemli temel insan haklarından olduğuna inanıyor" dedi.

Ekonomik, sosyal ve kültürel hakların yanı sıra medeni ve siyasi hakların kapsamlı ve koordine gelişimi için çabalıyoruz.

Pekin, komşularıyla arasındaki toprak anlaşmazlıkları ve özellikle Hong Kong, Sincan ve Tibet söz konusu olduğunda zayıf kalan insan hakları sicili nedeniyle Washington'dan ciddi eleştiriler alıyor.

Kısa süre önce ABD yönetimi Sincan kamplarında alıkonulan kadınlara sistematik tecavüz ve cinsel işkence yapıldığına dair haberler karşısında duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirmişti.

CNN ve BBC, Sincan'daki toplama kamplarında etnik Uygurlara ve diğer Müslüman kadınlara yönelik tecavüz, cinsel istismar ve işkence iddialarını detaylandırmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada "Sincan'da etnik Uygurlar ve diğer Müslümanlar için işletilen gözaltı kamplarında kadınlara uygulanan, ilk ağızdan tanıklıkların da olduğu sistematik tecavüz ve cinsel istismar haberlerinden derin rahatsızlık duyuyoruz" ifadelerini kullandı. Sözcü, Çin'in Sincan'da "insanlığa karşı suç ve soykırım" işlediğine dair suçlamalarını tekrarladı ve ekledi:

Bu vahşet vicdanları şoke ediyor ve ciddi sonuçlarla karşılaşmalı.

Çin, Uygurlara yönelik soykırım iddiasını sürekli olarak reddediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU