Protestocuların arasına dalan sürücülere dokunulmazlık öngören yasa tasarısı, ABD'de tartışma yarattı

"Konuşmak ve protesto etmek için toplanan insanları korkutmaları en büyük endişemiz"

Demokrat temsilci Emily Virgin, Cumhuriyetçilerin protestocuları cezalandırmak yerine polis vahşeti ve ırkçılık gibi sorunlara odaklanmasını dilediğini söyledi (Reuters)

ABD'de Siyahilerin Hayatı Önemlidir gösterilerine katılan kişilerin sık sık başvurduğu taktiklerden biri yollara çıkıp trafiği durdurmak. Bu yöntemin dikkat çekici olduğu düşünülse de bazı sürücülerin protestocuların arasına dalması yüzünden ciddi yaralanmalar ve hatta ölümler meydana gelmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhuriyetçi siyasetçilerse bu tür taktiklere karşı yasal hamlelerde bulunmaya başladı. Zira Iowa, Missouri ve Utah gibi eyaletlerde protesto karşıtı önlemler uygulanmaya koyulurken Oklahoma Senato Komitesi'nde yolları kapatan protestoculara daha sert cezalar verilmesini sağlayan ve bu kişilere çarpan sürücülere dokunulmazlık tanıyan yasa tasarısı 8'e karşı 1 oyla kabul edildi. AP'nin haberine göre, bu konuyla ilgili iki yasa tasarısının daha oylanması bekleniyor.

Bu tasarılarla yol kapatan kişiler bir ila iki yıl hapis cezasına çarptırılabilecek ve bu suçtan tutuklananların hapisten erken salınması zorlaştırılacak.  

Tasarıyı kaleme alan Cumhuriyetçi Kevin McDugle, "Protesto başkasının özgürlüğünü engellerse barışçıl olmuyor" dedi ve Oklahoma'ya bağlı Tulsa şehrinde temmuz ayında meydana gelen olaya işaret etti. Bu olayda kamyonette ailesi de bulunan sürücü, üç kişiyi ağır yaralamıştı. McDugle, sürücünün ailesinin son derece korktuğunu söyledi. Zira bölge savcısı Steve Kunzweiler de birkaç protestocunun kamyonete saldırdığını gerekçesiyle bahsi geçen şoföre dava açmamıştı.

Öte yandan, 2020'de bir protestoda yolu kapattığı gerekçesiyle tutuklanan Mark Faulk, halkın dikkatini çekmek için bu tür çarpıcı taktiklerin kullanılması gerektiğini söyledi ve ekledi:

Bazen bir noktaya değinmek için protestoları yurttaşların ve statükonun rahatlığını bozma noktasına getirmek zorundasınız.

Mayıs ayında St. Louis'te meydana gelen olayda George Floyd için yapılan protestoya katılan 29 yaşındaki Barry Perkins, göstericilerin içine dalan bir traktörün ezmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Seattle'daysa 24 yaşındaki Summer Taylor, temmuz ayında bir otoyolun kapatıldığı gösterilere otomobilin girmesiyle yaşamını yitirmişti.

 

 

Savcılar, bu tür olaylarda sürücülerin suçlanıp suçlanmayacağının koşullara göre değiştiğini bildirdi. Örneğin St. Louis'teki olayda suçlama yapılmazken Seattle'daki sürücü araç kullanarak saldırı, araç kullanarak cinayet ve dikkatsiz sürüşle suçlanmıştı.

Söz konusu yasa tasarısının, sorunu çözmek için değil protestocuları sindirmek için hazırlandığı yönünde eleştiriler var. Zira Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği Oklahoma Şubesi'nden Nicole McAfee, şöyle konuştu:

Konuşmak ve protesto etmek için toplanan insanları korkutmaları en büyük endişemiz.

 

Independent Türkçe, AP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU