Zarif, ABD yaptırımlarının koşulsuz kaldırılması çağrısını yineledi

Zarif’in bu ifadeleri, ABD’nin ‘21 Şubat’tan önce’ nükleer anlaşmayı canlandırma girişimiyle attığı adımların ardından geldi

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif (AP)

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’nin nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak için görüşmeye istekli olduğunu belirtmesinin ardından eski Başkan Donald Trump tarafından uygulanan tüm yaptırımların koşulsuz kaldırılması çağrısını yineledi.

AFP’ye göre Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “ABD, koşulsuz ve etkili olacak şekilde Trump tarafından uygulanan tüm yaptırımları kaldırmalıdır. Ondan sonra biz de aldığımız iyileştirici önlemleri geri çekeceğiz” ifadelerini kullanarak, ABD’ye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2231 sayılı kararına uyması çağrısında bulundu.

Zarif’in bu ifadeleri, ABD’nin ‘21 Şubat’tan önce’ nükleer anlaşmayı canlandırma girişimiyle attığı adımların ardından geldi.

İran, ABD’nin 2018’den bu yana yeniden uyguladığı sert yaptırımları 21 Şubat’a kadar kaldırmaması halinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı müfettişlerinin faaliyetlerinin kısıtlanacağı konusunda uyarmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, anlaşmaya geri dönme niyetini gösterdi, ancak İran’ın anlaşmanın tüm yükümlülüklerine uymasını şart koştu.

İran ise yükümlülüklerine dönmeden önce yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurguluyor.

Öte yandan, Fransa, İngiltere, Almanya ve ABD dışişleri bakanları, İran’ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini tam olarak yerine getirmesini talep ederek, 21 Şubat’tan itibaren Tahran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) müfettişlerine kısıtlamalar getirme tehdidini uygulamaya devam etmesinin tehlikeli yansımaları konusunda da uyardı.

ABD ise, İran ile nükleer anlaşmaya dönüşü görüşmek üzere Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan daveti kabul edeceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, konuyla ilgili açıklamasında, “ABD, İran’ın nükleer programıyla ilgili atılacak diplomatik adımları müzakere etmek amacıyla P5+1 ülkeleri ile İran’ın yer alacağı müzakereye dair AB Yüksek Temsilcisi’nden gelen daveti kabul edecek” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, ABD’nin Birleşmiş Milletler’de (BM) görevli İranlı diplomatlar için Trump yönetimi tarafından getirilen seyahat yasaklarının hafifletileceğini bildirdi.

Bu kısıtlamalar altında, İranlı diplomatlar ve dışişleri bakanının hareketi, John F. Kennedy Uluslararası Havaalanı’na giden belirli bir rota ile BM binası çevresindeki birkaç sokakla sınırlıydı.

Kısıtlamaların hafifletilmesi, onların New York ve çevresinde serbestçe hareket etmelerine izin verecek.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU