Gergerlioğlu: Ortada bir başarısızlık var, bu insanlar ölmeyebilirdi

"Bakın şu ana kadar 355 kişi kurtarılmış, ilk defa kaçırılanlar öldü. Bunu sorgulama hakkımız yok mu bizim?"

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 13 Türkiye vatandaşının şehit olduğu Gara operasyonu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ortada bir başarısızlığın olduğunu ifade etti. “Bu insanlar ölmeyebilirdi” diyen vekil, “Keşke ölmeselerdi” dediği için günah keçisi ilan edildiği görüşünü dile getirdi.

Gergerlioğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Milli Savunma Bakanı Akar’ın operasyona dair yaptığı ilk açıklamanın “sivil kayıplar yaşandığı” yönünde olduğunu hatırlatarak “Konuyu yakından takip eden birisi olarak ölenlerin sivil olmadığını, kaçırılan asker ve polisler olduğunu anladım ve bu konuda sosyal medyada paylaşımlar yaptım. Üzüntümü paylaştım, ‘Keşke ölmeselerdi’ dedim. 'Hayatın, barışın yolu açılsaydı keşke' dedim ve günah keçisi ilan edildim. Sanki bu insanların ölümüne yol açan bizmişiz gibi üzerimize yalanlar, hakaretler, tehditler, suç duyuruları, soruşturmalar geldiler! Neden? Neden geliyorlar? Yanlış bir şey mi söyledik? Hayır. Herkesin bir iki gün sonra kabul ettiği bir şeyi söyledim. Ortada bir başarısızlık var, bu insanlar ölmeyebilirdi, bu insanlar kurtulabilirdi bunu söyledim. Neresi yanlış bunun? Niye benim üzerime geliyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

PKK tarafından kaçırılanların ailelerinin geçmişte kendisine başvurduğunu, bu kişilerin seslerini duyurmak için elinden gelen çabayı gösterdiğini anımsatan Gergerlioğlu, iktidarın 6 yıl boyunca konu hakkında hiçbir şey yapmadığının altını çizdi.

“Başarısız bir operasyon olduğunu herkes kabul etsin” diyen Gergerlioğlu şunları söyledi:

Bu mesele böyle çözülmeyebilirdi arkadaşlar. Bakın şu ana kadar 355 kişi kurtarılmış, ilk defa kaçırılanlar öldü! Bunu sorgulama hakkımız yok mu bizim? Ben bu ülkenin milletvekiliyim, ben bu konuları takip eden insanım. Ben bu konuları sorgularım, kim ne derse desin, kimse bizi de susturamaz. Öyle soruşturmalar, baskılar, hakaretler, tehditler kimse bizi susturamaz Allah’ın izni ile! Biz hayatın yanındayız. Barışın yanındayız.

“İnsanları öldürerek bir yere varamazsınız”

HDP’nin kapatılarak bir yere varılamayacağını dile getiren Gergerlioğlu, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

Ben şu mektupları çok büyük üzüntü ile okudum, şimdi vaktim yok hepsini okuyamayacağım ama öylesine dram var ki bu mektuplarda, öylesine gerçekten insanlar çaresizlik, ümitsizlik, kırgınlık, hayal kırıklığı içinde yazmış ki: “Neredesiniz?” diyor. Düşünün 6 yıl esaret altındasınız, dağ başlarındasınız, mağaralardasınız bunun karı, kışı, yazı, gündüzü, gecesi var! Büyük bir perişanlık içindesiniz ve her gün, her saniye: “Bir el verin.” diyorsunuz, o el gelmiyor! En sonunda ne oluyor? Ateşler yağıyor, bombalar patlıyor ve bir şekilde öldürülüyorsunuz ki biz bu öldürülmeyi tartışmıyoruz. Öldüren PKK ise de biz bunu şiddetle kınıyoruz, lanetliyoruz! Kabul edilecek bir hal değildir bu! Kesinlikle tasvip edilecek bir hal değildir ama şunu bilsin ki insanlar öldürerek bir yere varamazsınız, hiçbir şekilde bir yere varamazsınız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU