"Kadınlar çok konuşuyor" sözleri sonrası istifa etmek zorunda kalan Olimpiyat Komitesi başkanının yerine bir kadın atandı

Spor kariyerinde ülkesini 7 olimpiyatta temsil etmiş olan Haşimoto, 2014'te patenci Takahaşi'yi öptüğünü gösteren fotoğraflarla gündeme gelmişti

Haşimoto Seiko spor kariyerinde ülkesine madalya kazandırmıştı (AFP)

Son günlerde yetkililerin yaptığı tartışmalı açıklamalar nedeniyle kadınlara karşı cinsiyetçi söylemle anılır hale gelen Japonya rüzgarın yönünü tersine çevirme yönünde bir adım attı.

"Kadınlar toplantılarda çok konuşuyor" sözlerinin yol açtığı öfkenin ardından istifa etmek zorunda kalan Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Mori Yoşiro'nun koltuğuna, eski sürat pateni sporcusu kadın bakan getirildi.

Olimpiyat Bakanı Haşimoto Seiko, organizasyon komitesinin başkanlık görevini, ertelenen oyunların başlamasından sadece 5 ay önce kabul etmiş oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Japonya'yı olimpiyatlarda birçok kez temsil etmiş olan 56 yaşındaki Haşimoto, kadınlar hakkındaki sözleri nedeniyle geçen hafta istifa eden eski Japon Başbakanı Mori'nin yerini alacak.

Haşimoto'nun ilk görevleri arasında, Japon halkı arasındaki Tokyo Olimpiyatları'na yönelik güçlü muhalefetle mücadelenin yanı sıra koronavirüs salgını sırasında bu etkinliği düzenlemenin akıllıca olup olmadığına dair şüpheleri gidermek olacak.

1984-1996 döneminde 7 kez olimpiyatlara katılan Haşimoto, 4 kez kış oyunlarında sürat pateni ve 3 defa yaz oyunlarında pist bisikleti alanında ülkesini temsil etmişti.

Haşimoto, Fransa'da düzenlenen 1992 Albertville Kış Oyunları'nda 1500 metre sürat pateninde bronz madalya kazanmıştı.

Siyasi kariyerine 1995'te başlayan Haşimoto, 2019'da Kadının Güçlendirilmesi ve Cinsiyet Eşitliğinden Sorumlu Devlet Bakanı görevine getirilmişti.
 


Guardian gazetesiyse konuyla ilgili haberinde, Haşimoto'nun adının karıştığı bir olayı hatırlattı:

Soçi'de 2014'te düzenlenen Kış Olimpiyatları'ndan sonra düzenlenen bir partide Haşimoto'nun, artistik patenci Daisuke Takahaşi'yi öptüğünü gösteren fotoğraflar gündeme gelmişti.
 

Soçi.png
(U Sport News)


Sonrasında ülkede Takahaşi'nin "zorla" öpüldüğü tartışması patlak verirken, o gün yanlış hiçbir şey yapmadığını söyleyen Haşimoto, Takahaşi'ye diğer sporculara gösterdiği yakınlığın aynısını gösterdiğini belirterek, sporcuların böyle sarılıp öpmesinin "çok doğal olduğunu" söylemişti.

Haşimoto bununla birlikte "Bu tavrım başkalarının yanlış anlamasına neden olduysa, pişmanım ve dikkatli olmam gerektiğini düşünüyorum" diye eklemişti.


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU